Πολιτική

Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση, αρραγής η κυβερνητική πλειοψηφία


Αντιπαράθεση υψηλών τόνων στη Βουλή. Σφοδρές επικρίσεις για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον "κόφτη"

Σύσσωμη η αντιπολίτευση σφυροκοπεί στη Βουλή την κυβέρνηση για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν αυξήσεις έμμεσων φόρων, αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δημιουργία  Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων  και τη θέσπιση αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τον αποκαλούμενο «κόφτη». Ομως η έκβαση της ψηφοφορίας είναι περίπου προδιαγεγραμμένη, καθώς στους κόλπους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν υπάρχουν ενδείξεις διαφορροποιήσεων που θα οδηγούσαν σε καταψήφιση του ν/σ. Από πλευράς ΑΝ.ΕΛ υπάρχουν αντιρρήσεις για το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων - ειδικά των στρατιωτικών- αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφραστεί  στη Βουλή.  Εκτιμάται  για το θέμα αυτό έχει επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Διαφορές απόψεων υπάρχουν και στους κόλπους της ΝΔ σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και της περιστολής κρατικών δαπανών. Στη Βουλή πάντως το κόμμα εμφανίζεται με ενιαία γραμμή 

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την υποβολή ενστάσεως αντισυνταγματικότητας  εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την οποία κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η ένσταση αφορά τα άρθρα για τον δημοσιονομικό διορθωτή και την σύσταση Ταμείου Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας.

Το αίτημα υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις γίνεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

 Εναλλακτικές το Grexit ή η υποταγή

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προκύπτουν από τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της χώρας.

«Η διαφορά των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ή τους θεωρητικούς και κινηματίες, είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση όταν ασκείται κριτική στις αποφάσεις τους. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει ότι, η εναλλακτική λύση του νομοσχεδίου ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή των προτάσεων των ξένων, όπως γινόταν επί σειρά ετών. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί τη σύνθεση αυτή τη στιγμή όσων προκύπτουν από τη διεθνή θέση της χώρας, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της, και είναι η καλύτερη δυνατή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ακόμα, υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αφορά τη θέσπιση, αλλά μόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δεν μεταβάλλεται ο προϋπολογισμός και συνεχίζει να έχει τις ίδιες κατανομές. «Αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης και το ποσοστό διάθεσης, άρα ο "κόφτης" δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Σύνταγμα», συμπλήρωσε.

Αντιπολίτευση: Παραδίδεται η διαχείριση σε ξένους

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης επισήμανε ότι περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και παραδίδεται στους ξένους ο δημοσιονομικός έλεγχος του κράτους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Είναι ντροπή να μην υπάρχει πουθενά παρέμβαση του Κοινοβουλίου παρά μόνο για ελάσσονα θέματα. Αντίκειται στο άρθρο 106 του συντάγματος. Επίταξη ή δήμευση είναι αυτό που κάνετε και δεν είναι σύμφωνο με την προστασία της δημοσίας περιουσίας από το σύνταγμα» υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «απολύτως ανθελληνικό» και ότι δεσμεύεται η εθνική περιουσία για έναν αιώνα από τους ξένους. Ένταση προκλήθηκε όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταξε από τα έδρανά του ένα έγγραφο. Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης τον εγκάλεσε στην τάξη, ενώ φωνές ακούγονταν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Για υποκρισία τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσων και της σημερινής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας τες ότι έχουν κάνει το Σύνταγμα "λάστιχο".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς  τόνισε ότι το ελληνικό κράτος παραχωρεί πλέον σε ξένους τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας. «Ούτε μία αναπτυξιακή ρύθμιση δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο με 75.000 σελίδες», υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού. Υπογράμμισε ότι αντίθετα «ενισχύεται η μαύρη εργασία, μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η ανταγωνιστικότητα των νησιών και πλήττονται οι μικρομεσαίοι και οι χαμηλόμισθοι».

«Οι ρυθμίσεις για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των δημοσιονομικών του κράτους, οδηγούν τη χώρα σε ομηρία», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι με το υπερταμείο που συστήνει η κυβέρνηση, παραδίδει για 99 χρόνια τη χώρα στους δανειστές της, που θα ελέγχουν τη διοίκηση του και τα έσοδά του. «Τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν 50% για το χρέος και 50% στα δημόσια έσοδα για επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Κυβέρνηση: Δεν πουλάμε δημόσια περιουσία

Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας όσο και των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισαν αβάσιμη την ένταση καθώς όπως υποστήριξαν δεν θίγονται τα ατομικά δικαιώματα στον σκληρό πυρήνα τους και κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι ερμηνεύουν «αλά καρτ» το σύνταγμα.

Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορεί να γονατίσαμε το καλοκαίρι, δεν τα παρατήσαμε και μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση η χώρα έμεινε όρθια», υπογράμμισε. «Εγώ θα κλάψω αν πουλήσουμε μια μετοχή της ΔΕΗ, αλλά είναι καλύτερο από το να παραδώσουμε ένα σύγχρονο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Δεν θέλω να πουληθούν οι μετοχές», τόνισε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας ότι το 51% των μετοχών παραμένει στο Δημόσιο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση να κρατήσει τη χώρα όρθια και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα ενός αγώνα δρόμου που οι παλαιότερες κυβερνήσεις, φρόντισαν να είναι μεγάλων αποστάσεων».

Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αυτή είπε είναι η επιλογή της κυβέρνησης μας, και απέδωσε τις καθυστερήσεις στα διάφορα μέρη που δεν συμφωνούσαν. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν διατεθειμένη να υπογράψει χαρτιά που της είχαν στείλει άλλοι είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας το περιβόητο "email Χαρδούβελη"

Για ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή προσπάθεια να κρατήσει όρθια τη χώρα, αντιμετωπίζοντας τα ελλείμματα και τις δαπάνες που φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ακόμα, υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα θα αυξήσουν τα έσοδα.

.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις