Με Άποψη

Σκάνδαλο Novartis: Μάρτυρες, “κουκούλες” και αντίποινα


Προσπαθώντας να συγκαλύψει ευθύνες στο σκάνδαλο Novartis και να ακυρώσει καταθέσεις που αφορούν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία πήρε μία απόφαση που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού δικαίου, των ευρωπαϊκών Κανόνων  και των συμβάσεων του ΟΗΕ: Υποχρεώνει τους προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν αποκαλύπτοντας τις ταυτότητες τους και να εκτεθούν στον κίνδυνο ποικίλων διώξεων, πιέσεων, απειλών και “αντιποίνων”.

Επί της  ουσίας καταργεί την έννοια του “προστατευόμενου μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος” που προβλέπεται στις νομοθεσίες όλων των χωρών Δυτικής Ευρώπης- Βόρειας Αμερικής και είναι κατά κανόνα το κλειδί για την αποκάλυψη υποθέσεων μεγάλης διαφθοράς με συμμετοχή πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Με την κίνηση αυτή κορυφώνεται η ενορχηστρωμένη επίθεση που ξεκίνησε το 2018, κατά των ανθρώπων που τόλμησαν να καταθέσουν για το μέγα σκάνδαλο, θεωρώντας ότι ο νόμος τους προστατεύει, επειδή ακριβώς ενεργούν υπέρ του “δημοσίου συμφέροντος”

Είναι η κλασική περίπτωση όπου η Βουλή – η κοινοβουλευτική πλειοψηφία - παραβιάζει  νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει και καταστρατηγεί διατάξεις με γνώμονα πολιτικούς υπολογισμούς και στενά κομματικά συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα  είναι περίπου προδιαγεγραμμένο: Οι μάρτυρες εκφοβίζονται, οι καταθέσεις τους στην ουσία ακυρώνονται, η υπόθεση κλείνει όπως ακριβώς θα ήθελαν οι εμπλεκόμενοι. Κι αντί να  διωχθούν όσοι εμπλέκονται, θα βρεθούν τελικά στο σκαμνί εκείνοι που προσπάθησαν να αποκαλύψουν το μέγα σκάνδαλο διαφθοράς, που κόστισε πάνω από 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και στους ασφαλισμένους των Ταμείων.

 Χ. Ν.

Διαβάστε επίσης