Χρηστικά

Σπεύδουν σε εφορίες και συμβολαιογραφεία εν όψει νέων αντικειμενικών


Αθρόες οι αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές υπό τον φόρο και των αλλαγών των αφορολόγητων ορίων

Ουρές σε εφορίες και συμβολαιογράφους για μεταβιβάσεις ακινήτων άρον-άρον και να προλάβουν τις νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και τους αυξημένους φόρους που συνεπάγονται.

Ήδη από τα τέλη του 2019 αλλά ειδικά τις τελευταίες μέρες επικρατεί το αδιαχώρητο στα συμβολαιογραφικά γραφεία και στις Εφορίες από φορολογούμενους που προβαίνουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η ανησυχία τους είναι διπλή. Εκτός από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών υπάρχει ο φόβος της αλλαγής της φορολογικής μεταχείρισης των μεταβιβάσεων ακινήτων και ο κίνδυνος αλλαγής των αφορολόγητων ορίων και των συντελεστών.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι είχαν προγραμματίσει μεταβίβαση ακινήτου μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή να αγοράσουν ή να πουλήσουν το επισπεύδουν καθώς απομένουν μόλις τρείς με τέσσερις μήνες, αφού από τον Μάιο θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημειώνεται πως η οδηγία των θεσμών στην κυβέρνηση και του υπουργείου Οικονομικών προς τους εκτιμητές είναι πως οι νέες τιμές να διαμορφωθούν στα επίπεδα των τιμών αγοράς. Δηλαδή, όπου είναι σήμερα οι τιμές αγοράς των ακινήτων εκεί θα διαμορφωθούν και οι φορολογικές τιμές.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τον προσεχή Μάιο, αλλά θα είναι έτοιμες από τον Μάρτιο, καθώς οι ιδιώτες εκτιμητές υποχρεούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020. 

Η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έγινε τον Ιούνιο του 2018, ενώ η αμέσως προηγούμενη ήταν προ κρίσης, τον Μάρτιο του 2007.

Τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των φορολογικών εσόδων αποτυπώνουν μια θεαματική αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξέλιξη ενδεικτική της σημαντικής αύξησης των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις οικοδομών αυξήθηκαν κατά 53,6% τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά 56,8% τον Οκτώβριο του 2019 και κατά 54,8% τον Νοέμβριο του 2019, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Ποιοί «τρέχουν» για μεταβιβάσεις

Αυτοί που επισπεύδουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων για να προλάβουν την αυξημένη φορολογία είναι:

  • Οι έχοντες ακίνητα σε περιοχές στις οποίες έχουν αυξηθεί οι αγοραίες τιμές και επίκειται αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών τιμών των ακινήτων. Πρόκειται για περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων, σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και σε κοσμοπολίτικα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπου έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις και το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb και άλλων ηλεκτρονικών πλατφορμών.
  • Όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στις παραπάνω περιοχές.
  • Όσοι πρόκειται να κάνουν δωρεές και γονικές παροχές προς τα παιδιά τους, για να προλάβουν τις νέες τιμές και τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια.
  • Όσοι πρόκειται να αγοράσουν ακίνητο ως πρώτη κατοικία. Υπάρχει ο κίνδυνος, αφενός να αυξηθεί η αντικειμενική αξία και η νέα τιμή της κατοικίας να ξεπεράσει το αφορολόγητο όριο και να πληρώσει φόρο μεταβίβασης, αλλά και να μεταβληθεί συνολικά το πλαίσιο απόκτησης πρώτης κατοικίας, με αλλαγές των υφιστάμενων ορίων απαλλαγής.
  • Όσοι έχουν ακίνητα στις περισσότερες από 7.000 περιοχές οι οποίες είναι εκτός του αντικειμενικού συστήματος, αλλά θα ενταχθούν σε αυτό. Οι φορολογικές τιμές των συγκεκριμένων ακινήτων, από εξαιρετικά χαμηλές που είναι σήμερα, θα εκτιναχθούν (δικαίως) στα επίπεδα της αγοράς.
  • Σήμερα, οι αξίες των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος υπολογίζονται με βάση ένα σύστημα κατά το οποίο λαμβάνονται υπόψη τιμές αφετηρίας κόστους κατασκευής οικοδομής ανά είδος κτιρίου. Το σύστημα αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντίστοιχη αντικειμενική τιμή που ισχύει στα όρια του ίδιου δήμου. Όσο για τα οικόπεδα των περιοχών αυτών οι φορολογητέες αξίες τους προσδιορίζονται κατ’ εκτίμησης από τις κατά τους τόπους Εφορίες με βάση συγκριτικά στοιχεία τιμών πώλησης που έχουν στη διάθεσή τους για όμορα ακίνητα.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα