Πολιτική

Στα μαχαίρια τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ


Η χθεσινή κατρακύλα του πετρελαίου κάτω από το όριο των 30 δολαρίων το βαρέλι, φαίνεται πως ταρακούνησε, με μικρή καθυστέρηση, τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς σήμερα, μετά από οκτώ διαδοχικές συνεδρίες απωλειών, οι τιμές του αργού κινήθηκαν ανοδικά. 

Συγκρούσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στους κόλπους του άλλοτε πανίσχυρου καρτέλ εξακολουθούν να επικρατούν, και φαίνεται πως έχουν τη δυναμική να αποτρέψουν τη μεταξύ τους συνεννόηση, καθώς διαψεύδεται ακόμα και η απολύτως αναμενόμενη είδηση μιας έκτακτης συνόδου του.

Εχθές, ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας και προεδρεύων του ΟΠΕΚ Εμανουέλ Ιμπε Κατσίκγου έδωσε την εντύπωση μιας εγρήγορσης μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όταν στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στο Αμπού Ντάμπι δήλωσε πως πολλές ομάδες χωρών εντός του ΟΠΕΚ ασκούν έντονες πιέσεις για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου. 

Προσέθεσε δε ότι οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά δικαιολογούν το αίτημα για έκτακτη σύνοδο, την οποία προσδιόρισε χρονικά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Αρνήθηκε, όμως, κατηγορηματικά να αποκαλύψει ποιες χώρες είναι αυτές. Αναμφίβολα, πάντως, η χώρα του θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Μαζί με την Αλγερία και τη Βενεζουέλα έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό, καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι πλέον τόσο χαμηλές, ώστε δεν καλύπτουν το κόστος της παραγωγής του γι’ αυτές.

Πολλά ωστόσο θα κριθούν από τη στάση της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγικής χώρας του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υπέδειξε πως το καρτέλ πετρελαίου θα διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, παρά την πτώση των τιμών. Σύμφωνα, βέβαια, με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ: «Η Σαουδική Αραβία ουδέποτε δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει με τις άλλες χώρες και, αντιθέτως, τάσσεται υπέρ μιας συνόδου πριν από την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο». Πράγματι ακόμη και το Ριάντ, που βασίζεται στα δυσθεώρητα συναλλαγματικά του διαθέσιμα, ανακοίνωσε ότι το 2015 το δημοσιονομικό του έλλειμμα έφθασε στα 100 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα εξώθησε το βασίλειο σε αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών αλλά ακόμη και σε εισαγωγή της κρατικής πετρελαϊκής Aramco στο Χρηματιστήριο του Ριάντ, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαΐλ μπιν Μοχαμέντ αλ Μαζρουί έσπευσε λίγο αργότερα να αντικρούσει κάθε προσδοκία για έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ, τονίζοντας πως η τρέχουσα στρατηγική του διεθνούς καρτέλ αποδίδει και θα χρειαστεί χρόνος για να καταστούν σαφή τα αποτελέσματά της. Προσέθεσε μάλιστα πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι «σκληρό» για την αγορά πετρελαίου, αλλά θα σημειωθεί σταδιακή ανάκαμψη στη διάρκεια του έτους, οπότε αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή στις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Η δήλωσή του αυτή παραπέμπει μάλλον στις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, η παραγωγή των οποίων ήταν στο στόχαστρο της Σαουδικής Αραβίας, όταν αποφάσισε να μη μειώσει την παραγωγή.

Αφορά ωστόσο και στην παραγωγή της Ρωσίας, καθώς το Ριάντ έχει τονίσει ότι θα δεχθεί να μειώσει την παραγωγή μόνον αν προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και η Μόσχα, που ανήκει στους μεγάλους χαμένους από το φθηνό πετρέλαιο. Χθες το Κρεμλίνο κάλεσε όλα τα τμήματα της γενικής κυβέρνησης να περικόψουν κατά ακόμη 10% τις δαπάνες τους, επαναλαμβάνοντας ανάλογη κίνηση στην οποία προέβη στη διάρκεια του περασμένου έτους. Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι από τις περικοπές θα εξαιρεθούν καίριοι τομείς δαπανών, όπως οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για τη χορήγηση συντάξεων και την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι περικοπές δαπανών υπολογίζεται να διαμορφωθούν στα 700 δισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 9,16 δισ. δολαρίων. Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας έχει προγραμματισθεί να φτάσει φέτος στο 3%, αλλά ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί βάσει μιας υποθετικής τιμής του πετρελαίου Ουραλίων, γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Από τη στιγμή που για την ώρα δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του ΟΠΕΚ, η πλήρης απουσία συνεννόησης μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ισοδυναμεί με περαιτέρω πίεση των τιμών. Ο λόγος είναι πως στη διάρκεια του 2016 αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω το πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα προστεθεί σε αυτό η αυξημένη παραγωγή του Ιράν μόλις αρθούν οι εναντίον του κυρώσεις. Έτσι, αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynch και Societe Generale, υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές το 2016, ενώ η Standard Chartered προβλέπει υποχώρηση του πετρελαίου έως και στα 10 δολάρια το βαρέλι.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις