Πολιτική

Στα χαρακώματα ο ΣΥΡΙΖΑ -Κερδίζει αποδοχή ο Κασσελάκης- Στο Συνέδριο η κρίσιμη μάχη


 Στα “χαρακώματα” της εσωκομματικής μάχης βρίσκονται οι πολυποίκιλες ομάδες και τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ανάδειξη νέου προέδρου έχει πυροδοτήσει έντονες διεργασίες αναδιάταξης δυνάμεων, που ενδέχεται να αποτελέσουν προοίμιο αλλαγών στη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του κόμματος.

Ο “ανταρτοπόλεμος” που έχει ξεκινήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση, η έντονη αμφισβήτηση του Στ. Κασσελάκη και τα πυρά που εξαπολύονται συχνά-πυκνά εναντίον του, δημιουργούν την εικόνα  ενός κόμματος σπαρασσόμενου από “εμφύλιες” συγκρούσεις, συντηρώντας και τροφοδοτώντας τη σεναριολογία περί διάσπασης.

Αυτή είναι η “μισή αλήθεια” για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πράγματι σε έναν πόλεμο πολιτικών φατριών, που όμως δεν είναι καθόλου ασυνήθιστος ούτε χωρίς προηγούμενο στους σχηματισμούς της ευρείας ανανεωτικής και “μετακομμουνιστικής” Αριστεράς.

Τα επίμαχα ζητήματα

Ομως αυτή η υπόγεια εμφύλια διαμάχη είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσει άμεσα σε διάσπαση.

  • Διότι το επίμαχο των αντιπαραθέσεων δεν είναι τα πρόσωπα, ούτε καν ο Στ. Κασσελάκης, αλλά πώς θα μετασχηματισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιό δρόμο θα πάρει, ποιό θα είναι το ιδεολικοπολιτικό προφίλ του και ποιά πολιτική στρατηγική θα ακολουθήσει.

Ολα αυτά δεν πρόκειται να κριθούν τώρα, με τις κινήσεις τρέχουσας πολιτικής διαχείρισης και τις πρωτοβουλίες Κασσελάκη. Θα τεθούν επί τάπητος στο επόμενο Συνέδριο του κόμματος, που επρόκειτο να γίνει τον Νοέμβριο, αλλά όλα δείχνουν ότι θα πάει κάποιους μήνες πίσω, καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί για την αρτια διοργάνωση του.

Εκεί θα δοθεί η κρίσμη μάχη μεταξύ της “αριστερής” πτέρυγας  και των “νεωτεριστών-εκσυγχρονιστών” που περιβάλλουν τον Στ. Κασσελάκη και τάσσονται υπέρ της αλλαγής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, με μετατόπιση του προς την κεντροαριστερά και το κέντρο.

Κλειδί οι συσχετισμοί στη νέα ΚΕ

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα παρουσιάσουν διαφορετικές πλατφόρμες θέσεων και θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί. Αυτή είναι η “εκ των ων ουκ άνευ” προϋπόθεση για να μπορέσουν να προωθήσουν και να επιβάλλουν τις απόψεις τους για την νέα φυσιογνωμία και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η “συμβίωση” θα γίνει δύσκολη αν η μία πλευρά υπερισχύσει κατά κράτος, επιτυγχάνοντας να ελέγξει πλήρως την Κεντρική Επιτροπή και εν συνεχεία την Πολιτική Γραμματεία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση του Συνεδρίου – αν θα αντιστοιχεί ή όχι στους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν κατά την εκλογή προέδρου του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να υπερισχύει  και σταδιακά κερδίζει αποδοχή  στην κομματική βάση, αλλά η “αντιπολίτευση” παραμένει ισχυρή, ελέγχοντας μάλιστα σημαντικό κομμάτι του κομματικού μηχανισμού.

Με την “αριστερή” πτέρυγα” που εκφράζεται κυρίως από το δίδυμο Εφη Αχτσιόγλου- Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπαρατάσσονται τα περισσότερα στελέχη της παλιάς φρουράς του κόμματος – μεταξύ των οποίων οι Νικος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης - και πολλά της νεότερης γενιάς, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος

Γιατί "βιάζονται"

Η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει να γίνει το έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε εγκρίνει η Κντρική Επιτροπή του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο. Ο λόγος δεν είναι η τυπολατρική προσήλωση σε κομματικές αποφάσεις και διαδικασίες:

  • Οι “αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της πλευράς Κασσελάκη, που διευρύνει σταδιακά την εμβέλεια του στην κομματική βάση και στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να φιλοτεχνήσει περισσότερο “νεοαριστερό” προσωπικό προφίλ, εμφανιζόμενος παράλληλα ως θεματοφύλακας της ενότητας του κόμματος.

 Το “καλό σενάριο” για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επίτευξη συναινέσων και συμβιβασμών στο Συνέδριο, ώστε το κόμμα να παραμείνει ενωμένο, ενώ θα συνεχίζονται οι εσωτερικές διεργασίες και οι αντιπαραθέσεις για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα