Οικονομία

Σταϊκούρας: Κοντά στο 3% η ύφεση αλλά παροδική


Στην αποκάλυψη πως "το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας", προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ1, σημειώνοντας πως "η ύφεση θα είναι παροδική, αφού δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες".

Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως αν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα κυμανθεί κοντά στο 3%, ενώ το β' εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο.

Εν συνεχεία, μίλησε για νέες κινήσεις ενίσχυσης, φωτογραφίζοντας τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας.

Στο ενδεχόμενο παράτασης προθεσμίας, σχετικά με το καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.

Επίσης συμπλήρωσε πως πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και πρόσθεσε ότι «για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν».

Σε ερώτημα για ενδεχόμενες μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υπουργός υπογράμμισε πως «σήμερα δεν εξετάζεται αυτό. Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι».