Οικονομία

Στενός κορσές δανειστών στην κυβέρνηση!


Γιατί αρχίζουν έκτακτο έλεγχο στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών.

Τη διάθεση των δανειστών να κρατήσουν από την πρώτη ημέρα τη νέα ελληνική κυβέρνηση σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας δείχνει η ξαφνική απόφαση των επικεφαλής του κουαρτέτου, οι περισσότεροι των οποίων ήταν ήδη από χθες στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, να προχωρήσουν σε… μίνι αξιολόγηση της οικονομίας, πριν την τυπική έναρξη της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα αναμένεται εκτάκτως στην Αθήνα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κουαρτέτο των Θεσμών, Φραντσέσκο Τρούντι, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο έχει ορισθεί συνάντηση με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών ή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι στο υιπουργείο Δικαιοσύνης ή σε μεγάλο αθηναϊκό ξενοδοχείο, όπως γινόταν επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνάντηση αυτή, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα μπουν στο… ψητό, δηλαδή σε συζήτηση για δύο βασικές ενότητες θεμάτων της οικονομικής πολιτικής:

  1. Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών ήδη έχουν πάρει στα χέρια τους τις κυριότερες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που σκοπεύει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο, αμέσως μετά το νομοσχέδιο με θέματα διακυβέρνησης. Αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι να ελέγξουν τους υπολογισμούς για τα κόστη των μέτρων και πώς αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο δημοσιονομικό σενάριο, που προβλέπει ότι, πάση θυσία, στο τέλος του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι χαμηλότερο από 3,5% του ΑΕΠ.
  2. Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, οι Θεσμοί αναμένεται ότι θα ζητήσουν ενημέρωση για όσα θέματα περιληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις και ενδέχεται να έχουν σημαντική επίδραση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Σε αυτή την ευρύτερη ατζέντα πιθανόν να περιλαμβάνεται και το θέμα της ΔΕΗ, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι οι Θεσμοί θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος σήμερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επανέλαβε ότι η ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά του, αλλά απέφυγε ειδικότερες αναφορές, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί σχετικά στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Θεσμοί των δανειστών θέλουν να διασφαλίσουν μέσα από αυτό τον ασυνήθιστο μίνι έλεγχο, που θα γίνει πριν ακόμη συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις μιας νέας κυβέρνησης, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους κύκλους των ευρωπαϊκών Θεσμών, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τήρηση του στόχου για το πλεόνασμα, είναι ότι με τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, αλλά και μέσα από τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ενδέχεται να δημιουργηθούν τετελεσμένα στην οικονομική πολιτική, τα οποία θα δυσκολεύσουν τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου για το νέο προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή φοροελαφρύνσεις με σημαντικό κόστος, χωρίς να τις έχει καλύψει επαρκώς με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, οι Θεσμοί δεν έχουν την ευχέρεια να αντιδράσουν μέσα σε περίοδο θερινών διακοπών και θα είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν διορθώσεις το φθινόπωρο, κάτι που θα δημιουργούσε σίγουρα προστριβές με την κυβέρνηση.