Άμυνα & Διπλωματία

Στη Λάρισα το πρώτο ελληνικό UAV ΜQ-9 Reaper


Στη Λάρισα βρίσκεται το πρώτο ελληνικό drone αμερικανικής κατασκευής MQ-9 Reaper, με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να το ανακοινώνει μέσω twitter ενώ ανάρτησε και φωτογραφία με τους αρχηγούς κλάδων των ΕΔ.

Η “Ελληνική έκδοση” UAV MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ που προσγειώθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα έχει τη φράση “Ος τα πανθ’ ορά” του ποιητή Μέναδρο του 4ου αιώνα π.χ. και σημαίνει “το μάτι της δικαιοσύνης βλέπει τα πάντα”.

m

Το MQ-9 είναι το πρώτο UAV κυνηγός-δολοφόνος σχεδιασμένο για επιτήρηση σε μεγάλο υψόμετρο. Το MQ-9 είναι ένα μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο ικανό drone από το προηγούμενο Predator MQ-1 General Atomics. Μπορεί να ελέγχεται από τα ίδια συστήματα εδάφους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των MQ-1.

Το Reaper διαθέτει στροβιλοκινητήρα 950-ίππων-ιπποδύναμης (712 kW) (σε σύγκριση με τον κινητήρα του Predator 115 hp — 86 kW). Η μεγαλύτερη ισχύς επιτρέπει στο Reaper να φέρει 15 φορές περισσότερο ωφέλιμο φορτίο και να πετά με περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του MQ-1. Το αεροσκάφος ελέγχεται από σταθμό ελέγχου εδάφους (GCS).

Διαβάστε επίσης