Πολιτική

Στην έξοδο οδηγεί ο Ερντογάν τον Νταβούτογλου


Σε παραίτηση σπρώχνει, όπως όλα δείχνουν, τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο ανδρών το απόγευμα της Τετάρτης διήρκεσε περίπου δύο ώρες και παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά το πέρας της, ο τούρκος πρωθυπουργός οδηγείται προς την έξοδο. Σήμερα το πρωί αναμένονται δηλώσεις από τον κ. Νταβούτογλου έπειτα από συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αλλά και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του Το Βήμα, το ΑΚΡ αναμένεται να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο περί τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου (σσ. ορισμένοι μιλούν ακόμη και για συνέδριο στις 21 Μαΐου, αλλά πάντως όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου), με στόχο την εκλογή νέου ηγέτη, με κομματικά στελέχη, να επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου δεν θα καταθέσει υποψηφιότητα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο "σουλτάνος" Ερντογάν αφαίρεσε από τον επικεφαλής του AKP (που θεωρητικά ηγείται ο Νταβούτογλου) σημαντικές εξουσίες, όπως διορισμοί στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Οι αποκλίσεις μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου ήταν ορατές σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα στους 20 μήνες της συγκατοίκησής τους, ύστερα από τη μεταπήδηση του πρώτου στην προεδρία της Δημοκρατίας και την αναρρίχηση του δεύτερου στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
 
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εργάσθηκε σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν κράτησε μια πολύ περισσότερο δηκτική, έναντι των Ευρωπαίων, στάση. Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στην αξίωση του Ερντογάν για προφυλάκιση πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στήριξη της τρομοκρατίας. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, που ανησυχούν για τις αυταρχικές τάσεις του Τούρκου προέδρου, δεν κρύβουν την προτίμησή τους για τον μετριοπαθέστερο Νταβούτογλου, ενδεχόμενη απομάκρυνση του οποίου θα μπορούσε να δυσκολέψει τις διεθνείς σχέσεις της Αγκυρας.
 
Σε αυτές τις διαφορές χαρακτήρα ήρθαν, ωστόσο, να προστεθούν ουσιαστικότερες αντιθέσεις για τη νομή της εξουσίας. Η επιδίωξη του Ερντογάν για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα μεταφέρει στην προεδρία της Δημοκρατίας αυξημένες εξουσίες μεταφράζεται μοιραία σε αποδυνάμωση του πρωθυπουργικού αξιώματος, κατά το γαλλικό ή το ρωσικό πρότυπο.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις