Αγορές

Στο "κόκκινο" επέστρεψαν οι ευρωαγορές


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτικούς κύκλους να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις εμπορικές συνομιλίες.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κινήθηκαν πτωτικά, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως είναι κοντά σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα και απείλησε με επιπλέον δασμούς αν το Πεκίνο δεν υπογράψει τη συμφωνία. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας εμμέσως τις μελέτες που καταγράφουν τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα.

Σήμερα, έγινε γνωστό πως η Εθνική Ένωση Μεταποίησης (NAM) έπεσε θύμα χάκερ φέτος το καλοκαίρι και προσέλαβε μια εταιρία κυβερνοασφάλειας, η οποία κατέληξε ότι η επίθεση προήλθε από την Κίνα, λίγες ημέρες πριν και μετά τη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του επικεφαλής της NAM Τζέι Τίμονς φέτος το καλοκαίρι. Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από έναν γύρο επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων για τα περιεχόμενα μιας πιθανής συμφωνίας. Οι εμπορικές συνομιλίες περιελάμβαναν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και το άνοιγμα των αγορών της Κίνας σε περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, θέματα που επηρεάζουν άμεσα τα μέλη της NAM.

Παράλληλα, στην αποκάλυψη πως "τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα εφόσον δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση της οικονομίας", προχώρησε, σήμερα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στο Κογκρέσο. Ο ίδιος τόνισε: «Θεωρούμε ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει κατάλληλη εφόσον οι εισερχόμενες πληροφορίες για την οικονομία συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις για μέτρια οικονομική ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο του 2%», για προσθέσει «φυσικά, αν προκύψουν εξελίξεις που προκαλέσουν σοβαρή επαναξιολόγηση του outlook, θα απαντήσουμε με κατάλληλο τρόπο. Η νομισματική πολιτική δεν είναι προκαθορισμένη», συμπληρώνοντας ότι αυτό προσφέρει «κάποια ασφάλεια» ενάντια στα «αξιοσημείωτα ρίσκα» της υποτονικής ανάπτυξης στο εξωτερικό και τις «εμπορικές εξελίξεις» ή την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η εμπορική κόντρα με την Κίνα. Κλείνοντας, δήλωσε πως η Fed ανησυχεί για τις χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό, συμπληρώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις και να αξιολογούμε τις συνέπειές τους για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό». Αξίζει να σημειωθεί πως η Federal Reserve έχει προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, στο 1,5% με 2%.

Στα μακροοικονομικα της ημέρας, αυξήθηκε κατά 0,1%, σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου στην ευρωζώνη, ενώ τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί κατά 0,4% .Η άνοδος της παραγωγής στα εργοστάσια των 19 χωρών του ευρώ εξισορόπησε τις απώλειες 0,5% του Ιουλίου, σημειώνοντας ένα θετικό τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση σε Γερμανία και Ιταλία αντισταθμίστηκαν από την κερδοφόρα πορεία της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Ενίσχυση 1,5% κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 1,7%. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε σε χαμηλό 3 ετών.

Την ίδια στιγμή, ανοδικά κατά 1,1% διαμορφώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, κατά τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός βρισκόταν στο 1,2%. Ο τομέας των υπηρεσιών συνέβαλε σημαντικά στον δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς οι τιμές του κινήθηκαν 1,7% ανοδικά σε ετήσια βάση. Σε αντίθεση, οι τιμές της Ενέργειας υποχώρησαν 2,1% ετησίως. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, ο οποίος συγκρίνεται με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 405.95 μονάδες, χάνοντας σχεδόν το 0.23% της αξίας του.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,698.85 μονάδες, με πτώση 0.36%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 7,353.27 μονάδες, μειωμένος κατά 0.17%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,230.8 μονάδες, με απώλειες 0.40%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,907.09  διολίσθησε 0.21%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 23,583.5 μονάδες, με βουτιά 0.84%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 όντας στις 9,198 μονάδες, κύλησε κατά 1.17%.