Αγορές

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια, τράπεζες -3% στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές και το κλίμα επιδεινώνεται, καθώς οι δείκτες κινούνται πτωτικά, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον εξασθενεί. Αρνητικοί καταλύτες οι ενδείξεις για αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές χώρες και οι δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, όπου οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο πιέσεων.

Περίπου 2% χάνει αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, στο -3% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, με τζίρο μόλις 15 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συνεδρίασης. Στην Ευρώπη ο DAX  υποχωρεί κατά 1,5%, ενώ ο γαλλικός CAC40 και ο FTSE100 στο Λονδίνο χάνουν περίπου 1,3%.

ΟΙ εξελίξεις δείχνουν ότι ήταν επίπλαστη και “κατασκευασμένη” η ευφορία που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα, οδηγώντας μετοχές και δείκτες  σε υψηλότερα επίπεδα με μηδαμινούς τζίρους και χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι στην οικονομία παραμένουν ισχυροί, καθώς η πανδημία δεν έχει παρέλθει, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός νέου κύματος.

Οσον αφορά την ελληνική αγορά εκτιμούν ότι η  οι οικονομικές εξελίξεις, οι επιδόσεις στον τουριστικό τομέα και τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν  αισιοδοξία.
Κόντρα σ' αυτή τη λογική και στα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια  έσπρωξαν υψηλότερα τις τιμές την προηγούμενη εβδομάδα και στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης, δημιουργώντας προσδοκίες για έναν νέο γύρο ανάκαμψης.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά χάνει στηρίγματα και θα αναζητήσει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται αυτή την ώρα στις 642,5 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2%. Βρίσκεται λοιπόν στο άνω όριο της ζώνης στήριξης που προσδιορίζεται στις 641-637 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,15% στις 1.554 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 3,05%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -3,30%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha, Πειραιώς και Eurobank -3,2%, Εθνική -2,7%, Attica -1,5%,  Τρ. Ελλάδος -1,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο κινούνται μόνον η Lamda και η ΕΥΔΑΠ (+1%).  Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -2,5%, ΔΕΗ -2,2%, Aegean  και Ελλάκτωρ -1,7%, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ -1.5%.

Διαβάστε επίσης