Αγορές

Πέμπτη ημέρα πτώσης στο χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα στις αγορές


Η συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας σε πολλές χώρες και τα στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις της στις πιό ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη προκαλούν περαιτέρω επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος. Οι πιέσεις στα χρηματιστήρια εντείνονται σήμερα, κεφάλαια μετακινούνται σε ασφαλή καταφύγια οδηγώντας  την τιμή του χρυσού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τα κρατικά ομόλογα ενισχύονται.

Χαμηλό βαρομετρικό στο ΧΑ, που παρέμεινε σε πτωτική τροχιά για πέμπτη κατά σειράν συνεδρίαση, με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Στις ευρωπαϊκές αγορές οι δείκτες διολισθαίνουν (ο DAX έπεσε από +1,30% σε -0,15%), ή έχουν βυθιστεί στο κόκκινο (FTSE100 -1,70%). Μεγάλες απώλειες και στη Wall Street (Dow Jones -1,70%), παρά το γεγονός ότι τα νέα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας δείχνουν αύξηση της απασχόλησης.

Στο ΧΑ καταλύτης διαμόρφωσης  κλίματος είναι τα στοιχεία και οι ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με καθοριστική παράμετρο τις επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού, όπου τα σύννεφα πυκνώνουν.

Εντεινόμενες ανησυχίες προκαλούν οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι φέτος μειωμένα κατά 70%! Λάδι στη φωτιά των ανησυχιών ρίχνει και η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του ΙΟΒΕ, που προβλέπει τώρα ότι η ύφεση θα είναι φέτος τουλάχιτον 7,5%-8% (αισιόδοξο σενάριο) και μπορεί να φθάσει το 10,5% με βάση το δυσμενές σενάριο.

Προβληματισμό προκαλούν και τα τεκταινόμενα στην ΕΕ σχετικά με το πολυσυζητημένο Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο υπάρχει ακόμη σοβαρή διάσταση απόψεων.

Μετοχές και δείκτες

Η επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται στην υποτονική συναλλακτική κίνηση, στον χαμηλό τζίρο (44,3 εκατ. ευρώ συν 10,3 εκατ. σε πακέτα) και στην ενδοσυνεδριακή πορεία των βασικών δεικτών. Η συνολική εικόνα  της συνεδρίασης δείχνει ότι η αγορά χάνει στηρίγματα και θα αναζητήσει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αρχικά σε ανοδική κατεύθυνση και σημείωσε +0,85% στις 646,53 μονάδες. Εν συνεχεία... “πήρε την κατηφόρα” και έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 636,84 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,63%,  τερματίζοντας στις 1.540,01 μονάδες
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε αρχικά άλμα +2,15%. Γυρίζοντας σε πτωτική κατεύθυνση τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας με απώλειες 2,17%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica  Bank (+3,7%). Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Πειραιώς (-4,8%). Εθνική  -2,7%, Alpha -2%,  Eurobank -1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Φουρλής +4,3%,  ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ +1,7%,  Aegean +1,4%, Μυτιληναίος +1,2%, Σαράντης και Lamda +1%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΤΕ -2,9%, Jumbo -2,4%, ΕΛΠΕ -1,8%,  Coca-Cola και Ελλάκτωρ -0,9%.

Στα mid caps πρώτη η Ιντρακάτ με +3,5%, ακολουθούμενη από Ικτίνο (+2,3%) και Cenergy (+1,6%). Στον αντίποδα Intralot -20%(!), ΕΥΑΘ -5,7%, MIG -3,7%. Intracom -2%, Autohellas -1,4%.

Διαβάστε επίσης