Άμυνα & Διπλωματία

Γαλλία και Ιταλία στο πλευρό της Κύπρου, επικρίνουν την Τουρκία


Μετά τις ΗΠΑ, που πήραν επισήμως θέση με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Πομπέο,  στο πλευρό της Κύπρου  τάχθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στο ανατολικό κομμάτι της κυπριακής  ΑΟΖ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών κάνουν λόγο για επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας που αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Στην ανακοίνωση της ιταλικής πλευράς εκφράζεται ανησυχία για τις παράνομες επιχειρήσεις από το τουρκικό σκάφος «Γιαβούζ» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, νότια του νησιού και εκφράζεται η ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει σύντομα στάση.
«Επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επισημαίνεται επίσης ότι στην ΕΕ έχουν ληφθεί αποφάσεις για στήριξη της Κύπρου και  λήψη μέτρων με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης στο Αιγαίο.
«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμα δυνατό, και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση της γαλλικής πλευράς τονίζει ότι η αποστολή του Γιαβούζ είναι μία πράξη η οποία δείχνει την εχθρικότητα της Τουρκίας και μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις, ενώ συνιστά παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας.
Η Τουρκία στέλνει το Γιαβούζ στα ανοικτά της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου βρίσκονται πολύτιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία η Λευκωσία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί με τη συνεργασία ξένων εταιρειών.
Στις διακοινώσεις της κυπριακής, της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής πλευράς ότι οι ενέργειες της είναι παράνομες, η Αγκυρα απαντά ότι επιχειρεί σε ύδατα που θεωρούνται διεθνή, άρα δεν πράττει κάτι παράνομο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης