Αγορές

Στο ρελαντί τα χρηματιστήρια – Συναλλακτική άπνοια στο ΧΑ


Κλίμα αβεβαιότητας και χαμηλών προσδοκιών επικρατεί στις αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άλλαξαν σήμερα πολλές φορές κατεύθυννση και πρόσημο. Μεικτή εικόνα στη Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει μικρές απώλειες.

Εντονη μεταβλητότητα και συναλλακτική άπνοια στην ελληνική αγορά, που δείχνει να βρίσκει στήριξη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Εμφανής η απροθυμία ανάληψης ρίσκου, αποτυπώνεται στην υποτονική συναλλακτική κίνηση και στον χαμηλό ημερήσιο τζίρο – μόλις 39,7 εκατ. ευρώ.
 Σημαντική παράμετρος η κινήσεις “εξωραϊσμού” των χαρτοφυλακίων, που επεδίωξαν να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους στο κλείσιμο του εξαμήνου.

Πέραν της διεθνούς συγκυρίας και της έξωθεν αρνητικής επίδρασης, το ΧΑ  έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο, με τις ανησυχητικές προβλέψεις για τις επιδόσεις στον τουριστικό τομέα, την ταμειακή στενότητα των επιχειρήσεων και την όξυνση του πολιτικού κλίματος λόγω Novartis, που συντηρεί σενάρια πρόωρης προσφυγής σε κάλπες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα  ενταθούν τις επόμενες μέρες και ο ΓΔ θα δοκιμάσει χαμηλότερες περιοχές στήριξης.

Στο προσκήνιο  θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση  στην αγορά, αν και η συμμετοχή τους στο συνολικό τζίρο ήταν σήμερα μειωμένη (κάλυψαν περίπου το 1/3).

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό  -0,51% στις 632,59 μονάδες την πρώτη ώρα των συναλλαγών και εν συνεχεία πήγε μέχρι τις 641,99 (+0,96%).  Τερμάτισε στις 638,90 μονάδες με κέρδη 0,48%.
O FTASE25 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 1.542,12 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,42% την πρώτη ώρα των συναλλαγών και στη συνέχεια πήγε μέχρι +2,47%.  Εκλεισε με άνοδο 2,35% στις 364,11 μονάδες. Πρώτη η Πειραιώς με +4,7%. Alpha +3%, Eurobank +2,7%. Στο κόκκινο Εθνική -0,6%, Attica -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ +3,6%,  ΟΛΠ +1,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  +1,5%, Ελλάκτωρ,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda +1,4%, Jumbo +1,1%, ΑΔΜΗΕ +0,9%, Μυτιληναίος και Aegean +0,8%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες  ΕΥΔΑΠ -4,5%, Βιοχάλκο -2,7%,  Motor Oil -2,4%, EXAE και Φουρλής -1,2%.

Διαβάστε επίσης