Πολιτική

Η Κομισιόν στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις πλημμύρες


Τριπλή παραπομπή της Ελλάδας από την Κομισιόν - Τι καταγγέλει η Επιτροπή για τις ελληνικές παραλείψεις στο μείζον ζήτημα των πλημμυρών

Μεγάλες και σημαντικές παραλείψεις που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην Ελλάδα διαπιστώνει η Κομισιόν. Η τελευταία βγάζει «κίτρινη κάρτα» στη χώρα μας την οποία καθίζει στο σκαμνί του Ευρωδικαστηρίου, για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είναι ύψιστης προτεραιότητας, όμως δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο μέχρι σήμερα

Τρανή και συνάμα θλιβερή απόδειξη αποτελούν οι πλημμύρες που σάρωσαν την ανυπεράσπιστη Θεσσαλία, προκαλώντας τον θάνατο πολιτών και ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.

Ειδικότερα τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»). Το άρθρο 14 παράγραφος 2 την εν λόγω οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη-μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.

Κι άλλες δύο κίτρινες κάρτες από Κομισιόν

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για άλλα δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία (πολιτικά και στρατιωτικά) στους προμηθευτές τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της προσφυγής εκ μέρους της Επιτροπής, Οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, μειώνοντας τη ρευστότητα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη, παρεμποδίζοντας την ανθεκτικότητα και δυνητικά παρεμποδίζοντας τις προσπάθειές τους να γίνουν πιο πράσινες και πιο ψηφιακές. Στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν την απασχόληση.

Το δεύτερο είναι η εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη, πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου του 2014.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα