Χρηστικά

Στο στόχαστρο των ελέγχων της ΑΑΔΕ όσοι «μαγείρεψαν» τους τζίρους για να λάβουν ενισχύσεις!


Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπονται έλεγχοι και διασταυρώσεις σε όσους έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των «κουρεμένων» ενοικίων ή έλαβαν δάνεια με εγγύηση

Σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους σε όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των «κουρεμένων» ενοικίων ή έλαβαν δάνεια με εγγύηση του δημοσίου στο πλαίσιο των μέτρων που θεσμοθετήθηκαν για τους πληγέντες της πανδημίας, εξαγγέλλει η ΑΑΔΕ.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο των ελέγχων και των παρεμβάσεων για το 2021, η φορολογική Αρχή καθιστά σαφές ότι κεντρική προτεραιότητα των δεκάδων χιλιάδων ελέγχων και των διασταυρώσεων, αποτελούν και όσοι εκμεταλλεύτηκαν τα μέτρα για τους πληγέντες της πανδημίας και έλαβαν ενισχύσεις χωρίς να τις δικαιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό για φέτος προγραμματίστηκαν φορολογικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στους επιτηδευματίες οι οποίοι το 2020 υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωσαν ελάχιστο τζίρο, ενώ είχαν πολύ υψηλότερο, με στόχο να ενταχθούν στους πληγέντες της πανδημίας.

Παράλληλα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα διασταυρώσουν κατά προτεραιότητα:

  • Τις ετήσιες δηλώσεις εκροών ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019
  • Την υποχρέωση αναγραφής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων των πρόσθετων αποδοχών.
  • Τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
  • Τα αναδρομικά παλαιότερων ετών που έλαβαν οι συνταξιούχοι, αλλά και μισθωτοί εφόσον τους οφείλονταν είτε από το δημόσιο είτε από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
  • Τα δεδομένα των πιστωτικών καρτών προκειμένου να εντοπίσουν εκτός των άλλων και εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb τα οποία οι εκμεταλλευτές των ακινήτων δεν τα δήλωσαν στην Εφορία.

Χιλιάδες έλεγχοι παντού

Στο σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπεται η διενέργεια χιλιάδων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι που προγραμματίστηκαν για φέτος είναι οι ακόλουθοι:

  • Από Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και τις Δ.Ο.Υ., θα διενεργηθούν Τουλάχιστον 17.000 φορολογικοί έλεγχοι, τουλάχιστον 6.000 έλεγχοι σε υποθέσεις επιστροφής φόρων, τουλάχιστον 220 έλεγχοι σε υποθέσεις ενδοομιλικών συναλλαγών από το ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ. και 2.500 έλεγχοι σε υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.
  • Οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) αναμένεται να διενεργήσουν 630 έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ. και 170 έρευνες, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ.
  • Οι ΔΟΥ θα πραγματοποιήσουν 30.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους (εμφανείς και μη).
  • Από τις ΥΕΔΔΕ θα πραγματοποιηθούν 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών.
  • Οι ΥΕΔΔΕ θα πραγματοποιήσει και 6.000 εμφανείς ελέγχους.
  • Προγραμματίστηκαν 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Οι προτεραιότητες

Παράλληλα στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ, όπως καταγράφονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της για το έτος 2021, εντάσσονται και οι ακόλουθες:

  1. Η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών.
  2. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
  3. Η αποτελεσματικότερη στόχευση ελέγχων μέσω εξειδικευμένης ανάλυσης κινδύνου φορολογουμένων και εφαρμογής έμμεσων τεχνικών ελέγχων.
  4. Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω ορθής κατανομής και διαρκούς εκπαίδευσής του.
  5. Η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών φόρων στις επιχειρήσεις.
  6. Ο περιορισμός του λαθρεμπορίου.
  7. Η δημιουργία ενιαίου προφίλ φορολογούμενου για τη διευκόλυνση υπαλλήλου και πολίτη.
  8. Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων.
  9. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.
  10. Ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., με τη διαρκή αναβάθμιση και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
  11. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε να εξαλειφθεί η αναγκαιότητα παρουσίας του πολίτη στις εφορίες.
  12. Η ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
  13. Ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης για τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους.
  14. Η υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών φορολογικής συμμόρφωσης και εισπραξιμότητας.
  15. Η ενίσχυση της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της ανταλλαγής πληροφοριών μέσω διεθνών συμβάσεων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα