Αγορές

Στο συν το ΧΑ, μετά από 5 μέρες πτώσης


Μετά από πέντε ημέρες αργής διολίσθησης που έφερε τους βασικούς δείκτες στα όρια κρίσιμων στηρίξεων, στο ΧΑ εκδηλώνεται η πολυαναμενόμενη ανοδική αντίδραση. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία σταδιακά διευρύνονται. Πρωταγωνιστεί η ΔΕΗ, ενισχύονται οι τραπεζικές μετοχές, αξιόλογα κέρδη καταγράφουν πολλά εμποροβιομηχανικά blu chips.

Εντελώς διαφορετική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, που έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης και συνεχίζουν. -0,5% ο DAX, απώλειες 0,7% στο Παρίσι, σχεδόν αμετάβλητος ο βρεατανικός FTSE-100.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις παρενέργειες τους στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές θεωρούν ως θετική ένδειξη για την κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς την αντίδραση που εκδηλώνεται μετά την προσέγγιση κρίσιμων στηρίξεων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και οι δείκτες συνέχισαν ανοδικά με μικρές διακυμάνσεις. Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, τζίρος 6,7 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 626,4 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,15%, στις 1.494,5 μονάδες.

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας ο τραπεζικός δείκτης, στις 305,9 μονάδες με κέρδη 1,45%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εurobank και Alpha +1,7%, Εθνική +1,3%, Πειραιώς +1%, Attica Bank +0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η ΔΕΗ, με άλμα +5%. Ακολουθούν ΕΛΠΕ +2,5%, ΟΠΑΠ +2,2%, Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελλάκτωρ +1,8%, ΟΤΕ +1,4%.

Στο κόκκινο μόνον η Coca-Cola, που χάνει 2,5% κόβοντας πολλές μονάδες από τον ΓΔ και τον FTASE25..

Στα mid caps ξεχωρίζει η MIG, που πήγε μέχρι +11,2% και τώρα σημειώνει άνοδο 5,5%. Intercontinental +2,6%. Quest +2,2%, Πλαστικά Θράκης +1,9%. Ιασώ +1,3%, Αβαξ +1%.

Διαβάστε επίσης