Οικονομία

Στον αέρα η παράταση προστασίας της A' κατοικίας 


Μια εβδομάδα πριν λήξει (στις 30 Απριλίου) το ισχύον πλαίσιο υποτυπώδους προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει εξακολουθεί να υφίσταται

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εμμένουν στην άκαμπτη στάση σχετικά με το αίτημα παράτασης του ισχύοντος νόμου μέχρι το τέλος του 2020, που υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Παραταύτα, οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για παράταση του σημερινού προστασίας της πρώτης κατοικίας για 3-4 μήνες. Σημειώνεται ότι νέα τηλεδιάσκεψη στελεχών της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα πραγματοποιηθεί σήμερα (23/4).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται και σχέδιο επιδότησης των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ιδιωτών και επιχειρηματιών που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας ως εναλλακτική λύση, αντί της παράτασης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λύση της επιδότησης θα αφορά νοικοκυριά με εργαζομένους, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και επιχειρηματίες που έχουν στεγαστικό δάνειο και ανήκουν στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί από την κρίση. Οι πόροι του προγράμματος θα προέλθουν από τις κρατικές εγγυήσεις και η επιδότηση θα καλύψει όλες τις δόσεις του 2020. 

Αν η πρόταση αυτή εγκριθεί, θα συνοδευθεί και με συγκεκριμένα κριτήρια για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, τη συνολική περιουσία που θα πρέπει να διαθέτει ο προστατευόμενος δανειολήπτης και την εισοδηματική του κατάσταση με βάση την οποία θα καθορίζεται και η επιδότηση, όπως δηλαδή ισχύει σήμερα προκειμένου κάποιος να λάβει προστασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

Απογοητευτικός ο αριθμός ρυθμίσεων 

Πολύ κατώτερος των προσδοκιών είναι ο αριθμός «κόκκινων» δανειοληπτών, που μέσω της ηλεκτρονικής πλατοφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πέτυχαν ρυθμίσεις των χρεών τους στις τράπεζες, εξασφαλίζοντας την προστασία της κύριας κατοικίας τους. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αφορούν την περίοδο από 1/7/2019 έως 28/2/2020 (από τότε μέχρι σήμερα δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία), έχουν διεκπεραιωθεί 481 υποθέσεις δανειοληπτών

Αναλυτικά, τα τελευταία στατιστικά-8 μηνών-της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τα εξής:

  • Έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 2.509 αιτήσεις.
  • Έχουν ήδη δοθεί 996 προτάσεις ρύθμισης χρέους από τις τράπεζες και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων (σε προθεσμία 1 μήνα).
  • Οι δανειολήπτες έχουν ήδη αποδεχθεί 481 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των 515 υπολοίπων.
  • Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 420 πολίτες 

Οι βασικοί λόγοι αποτυχίας του συστήματος είναι: α) Οι αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης, που απέκλεισαν την πλειονότητα των «κόκκινων» δανειοληπτών και β) η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, που λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις