Άμυνα & Διπλωματία

Στριμώχτηκε ο Ερντογάν και ετοιμάζει νέες προκλήσεις


Στριμωγμένος είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και στην Τουρκία έχει περιορίσει τις εμφανίσεις και τους "πύρηνους" λόγους του, χωρίς όμως να αλλάζει τους στρατηγικούς της στόχους και την πρακτική των προκλήσεων.

Η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αλλά αυτό δεν σταματά τον Ερντογάν από τις επιχειρήσεις στη Συρία και στη Λιβύη.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η Άγκυρα σχεδιάζει να προβεί σε μια "πειρατική ενέργεια" εντός της ελληνική υφαλοκρυπίδας, έχοντας μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια, διότι η παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού έχει βάλει στον "πάγο" την βιομηχανία του τουρισμού.

Πηγές στα ελληνικά Επιτελεία εκτιμούσαν ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε μια ενδεχόμενη προκλητική ενέργεια - την οποία είχε προανγγείλει - μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ήτοι αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Τώρα όμως που η τουριστική περίοδος βρίσκεται "στον αέρα" έχει άπλετο χρόνο να υλοποιήσει μια τέτοια πρόκληση.

ο κορονοϊός

Η Τουρκία άργησε να δώσει στοιχεία για τον κορονοϊό και το έκανε μετά την επιστροφή προσκυνητών από τη Μέκκα και την επιστροφή Τούρκων από την Ευρώπη. Παράλληλα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις στην Ελλάδα ότι η Άγκυρα έλυσε την πολιορκία των μεταναστών στον Έβρο, λόγο του ιού και γι΄αυτό πυρπολήθηκε ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στις καστανιές.

Επίσης αυτός είναι ένας από τους λόγους όπως εκτιμούν πηγές στο Λιμενικό που μειώθηκαν οι ροές στα νησιά διότι δε θα μπορούσε η Τουρκια να δηλώνει ότι δεν έχει κανένα κρούσμα και σε μια ομάδα 100 ατόμων που θα έρθουν στην Ελλάδα και υπάρχουν 80 κρούσματα!

Ωστόσο καλά πληροφοριμένες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα στο πλαίσιο των υβρδικών απειλών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει και τον κορονοϊό στο μεταναστευτικό. Σχεδιάζει να στείλει παλιά πλοία σε ελληνικά νησιά - όχι απαραίτητα στο ανατολικό Αιγαίο - με μετανάστες που θα έχουν κορονοϊό για φορτώσει το υγειονομικό σύστημα σε αυτά.

Διότι και οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι κανένα νησί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια ομάδα με περισσότερα από 100 άτομα με τον ιό να τα περιθάλψει και έχει διαθέσιμες δεκάδες εντατικές για εκείνους που ενδεχομένως θα χρειαστούν μεγαλύτερη ιατρική φροντίδα. Κάτι ανάλογα έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Κέα, όπου το νησί δεν μπορούσε να ρισκάρει να φιλοξενήσει 193 άτομα σε καραντίνα.

Έτσι οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις τουρκικες κινήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης