Διεθνή

Στριμώχτηκε ο Ερντογάν στα εξοπλιστικά


Στριμώχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εξοπλιστικά με την μη απάντηση Μπάιντεν, στο τουρκικό αίτημα για την αγορά και αναβάθμιση F-16V, που ουσιαστικά είναι αρνητική απάντηση τουλάχιστον προσωρινά, ωστόσο το ποσό των 1,5 περίπου δισ δολαρίων που είχε δώσει για την αγορά 100 μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, θα το πάρει κάποια στιγμή πίσω.

Πάντως η Άγκυρα που "πατάει σε δύο βάρκες" την Αμερικανοδυτική και την ρωσοκινεζική, παζαρεύει με ανατολίτικο τρόπο τα εξοπλιστικά και τη θέση της στο διεθνές σύστημα, το οποίο επιχειρεί να αναθεωρήσει τουλάχιστον τοπικά υπέρ της. Αυτό αποδεικνύεται από την αγορά του S-400 και παζάρι που κάνει χωρίς να θέλει ουσιαστικά να κάνει αυτό απαιτούν οι ΗΠΑ.

Στα εξοπλιστικά ...τα έχει βρει μπαστούνια, διότι μετά την αποπομπή από το πρόγραμμα F-35 και το νόμο CAATSA που έγινε επί αμερικανικής προεδρίας Τραμπ, ήρθαν τα χτυπήματα από τον Καναδά για τα οπτικά των UAV Bayraktar και από τις ΗΠΑ για τους εκτοξευτές ΜΚ41 για τις νέες φρεγάτες που ναυπηγεί εγχώρια της κλάσης Instabul.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει στην αεροπορία, όπου τα πιο σύγχρονα μαχητικά είναι τα F-16blk50/52 και χρειάζεται επιγόντως  νέα μαχητικά είτε αναβάθμιση μέρους αυτών όπως κάνουν άλλες χώρες (και η Ελλάδα). Οι λεονταρισμοί ότι θα πάρει ρωσικά μαχητικά είναι ουτοπικοί, εκτός και αν η Τουρκία αποφασίσει να αποκτήσει εκτός ΝΑΤΟ ένοπλες δυνάμεις, είτε μέρους αυτών είτε εξ' ολοκλήρου. Η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται ρεαλιστική και πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η κατασκευή του δικού της μαχητικού TFX που αργεί, ή η αγορά άλλων ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών όπως τα Eurofighter ή τα σουηδικά Gripen. Τα πρώτα ξεκίνησαν αν αποσύρονται από τη Βρετανία, ενώ για δεύτερα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα επαφές. Με δεδομένο ότι την τελευταία 20ετία η Τουρκία δεν αγοράζει όπλα χωρίς συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας πιο πιθανή είναι η συνεργασία με τη Γερμανία για την αγορά Eurofighter, μόλις η Luftwaffe ξεκινήσει την απόσυρσή τους.

Ωστόσο η Τουρκία υλοποιεί συνεργασίες με την Ουκρανία και το Πακιστάν, μεταξύ των οποίων επιδιώκει την προμήθεια κινητήρων για το TFX.

Η Ουκρανία προωθεί δικό της δικινητήρια μαχητικό με κινητήρα που μοιάζει αυτόν του Yak-130, ενώ το Πακιστάν συμμετέχει στην κατασκευή του κινεζικής σχεδίασης J-17 (μοιάζει με το F-16, αλλά έχει διαφορετικούς αεραγωγούς).

Έτσι θα επιχειρήσει από αυτές τις δύο χώρες τεχνογνωσία και κιντήρες, που όμως έχει ήδη κάνει κρούση σε Ρωσία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία χρειάζεται άμεσα λύσεις και γι' αυτό ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα F-16 και αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα