Άμυνα & Διπλωματία

Στροφή της Μόσχας: Τώρα αναγνωρίζει την Βόρεια Μακεδονία


Μέχρι πριν ένα μήνα, η Ρωσία υποστήριζε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Με τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η Συμφωνία των Πρεσπών συμβιβάζεται και η Μόσχα, παρά την άκρως εχθρική στάση που είχε ως τώρα, αναγνωρίζοντας τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «στις 19 Φεβρουαρίου 2019, η Ρωσική Πρεσβεία στα Σκόπια παρέλαβε μία νότα από το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ειδοποίηση για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας του κράτους αυτού σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει αυτήν τη χώρα υπό τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».

Η ρωσική διπλωματία φαίνεται ότι αναγνωρίζει πλέον πως δεν υπάρχει τρόπος να αμφισβητηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μέχρι πρόσφατα, ως και τις αρχές του περασμένου μήνα, προειδοποιούσε ακόμη και για προσφυγή κατά της συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η αναγνώριση, πάντως, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί παρατηρητές, δεν ισοδυναμεί και με αποδοχή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωνε στις αρχές Φεβρουαρίου ο Ρώσος πρεσβευτής στα Σκόπια, «το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1993 περιέχει απευθείας αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με το θέμα επίλυσης του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αυτό πρέπει να τηρηθεί».

Μιλώντας στο Tass, ο Σεργκέι Μπαζντνίκιν τόνιζε πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δεσμευτικές για όλους. «Όταν συμβεί αυτό (σ.σ.: η εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας), οι περαιτέρω εξελίξεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών και οργανωτικών».

Εκφράζοντας την πάγια θέση της Μόσχας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρεσβευτής στα Σκόπια υπογράμμιζε ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει τη διαίρεση του λαού της ΠΓΔΜ και προειδοποιούσε πως θα έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα Βαλκάνια. Έκανε μάλιστα λόγο για μια συμφωνία που είναι αποτέλεσμα «σοβαρής παραβίασης του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα