Διεθνή

Οι ΗΠΑ δημιουργούν Ενεργειακό Κέντρο για την Αν. Μεσόγειο


Ενώ η Αγκυρα επιμένει στην προκλητική στάση της  και ετοιμάζεται για γεωτρήσεις  στην κυπριακή ΑΟΖ, οι ΗΠΑ καταστρώνουν νέα σχέδια για την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή και στενότερη συνεργασία με χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου ΗΠΑ -Μεσογείου, για την συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και κρατών της περιοχής και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση των πρόσφατα ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου,.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και των ΗΠΑ, για την προώθηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την σταθερότητα της περιοχής.

Ο ομογενής βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, τόνισε ότι η εταιρική σχέση Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ προσφέρει ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας στην όλο και πιο ταραχώδη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Το νομοσχέδιο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να στηρίξουν αυτή την αναπτυσσόμενη τριμερή σχέση μέσω της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας και να διευρύνουν τις δυνατότητές της. Ενισχύοντας την εταιρική σχέση, μπορούμε να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και να μεγιστοποιήσουμε τα αμοιβαία ευεργετικά οφέλη για όλα τα μέρη», πρόσθεσε ο κ. Μπιλιράκης.