Οικονομία

Σχέδιο Μητσοτάκη για νέο deal με τους Θεσμούς


«Καταιγίδα» αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων για να αποκρουστεί η πίεση των δανειστών για νέα μέτρα λιτότητας.

Δείγματα γραφής για την άμεση εφαρμογή μέτρων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη σχεδιάζει να δώσει κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς τις αμέσως επόμενες ημέρες, επιδιώκοντας να καταλήξει σε ένα νέο deal για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, χωρίς να βρεθεί μπροστά σε πίεση για νέα μέτρα λιτότητας.

Τέτοια δείγματα γραφής θα αποτελέσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τουλάχιστον τρεις σημαντικές παρεμβάσεις, που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα:

  1. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην οικονομία με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου μπορεί να μην έχει άμεση εφαρμογή, αφού τα περισσότερα μέτρα θα ενεργοποιηθούν το 2020, αλλά εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα διαμορφώσει κλίμα φιλικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην οικονομία.
  2. Η ενεργοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, με την έκδοση των απαραίτητων κοινών υπουργικών αποφάσεων μέσα στον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σχεδιάζεται να γίνει πριν το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει συμβολή στα μεγέθη επενδύσεων και απασχόλησης από το κρίσιμο 2020, οπότε και θα εκτελεσθεί ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης.
  3. Στο τραπεζικό σύστημα, η άμεση άρση των τελευταίων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Γ. Στουρνάρα, θα επιτρέψει στις τράπεζες να αυξήσουν άμεσα την πιστοληπτική τους αξιολόγηση και να βγουν με νέους όρους στη διατραπεζική και τη διεθνή αγορά κεφαλαίων. Παράλληλα, η συμφωνία πρωθυπουργού και διοικητή της Τρ. Ελλάδος για γρήγορη και παράλληλη προώθηση στις Βρυξέλλες των δύο συστημικών λύσεων για τα «κόκκινα» δάνεια (του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος) θα στείλει ένα «σήμα» διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό, ότι η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών θα γίνει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Το «μυστικό» αυτών και άλλων παρεμβάσεων σε αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι ότι προορίζονται να αλλάξουν και το πλαίσιο της συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τον τρόπο υλοποίησης της ελληνικής δέσμευσης για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, την οποία η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αμφισβητήσει, τουλάχιστον για φέτος και για το 2020.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους δανειστές είναι ότι μπορεί με αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, χωρίς να επανέλθουν οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών στο γνώριμο από το παρελθόν -και δυσάρεστο…- πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων λιτότητας για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών.

Αυτό έγινε σαφές και από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε το Μαξίμου μετά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο για τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα:

  • Στη σημερινή ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο «επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος». Μετάφραση; «Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει το στόχο του 3,5% με αναπτυξιακά μέτρα και όχι με μέτρα λιτότητας».
  • Στην ίδια κατεύθυνση, μετά τη χθεσινή συνάντηση με το διοικητή της ΤτΕ ανακοινώθηκε ότι: «Κοινό συμπέρασμα υπήρξε οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της».

Μένει να φανεί αν αυτή η νέα προσέγγιση θα πείσει και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Θεσμών ότι είναι αξιόπιστη, ώστε να μη χρειασθεί το φθινόπωρο να επανέλθουν οι πιέσεις για διορθωτικά μέτρα εντός του 2019, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε από τις ελαφρύνσεις και παροχές του Μαΐου, αλλά και για να γίνουν δεκτές οι νέες, πιο φιλόδοξες υποθέσεις για την ανάπτυξη του 2020, στις οποίες αναμένεται να βασισθεί το προσχέδιο του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από αυτή την άποψη, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις του Χρ. Σταϊκούρα και των άλλων στελεχών του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών, που θα βρεθούν στο Λαγονήσι την Τρίτη για το ετήσιο συνέδριο του Economist.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις