Άμυνα & Διπλωματία

Τουσκ από Κύπρο: Δεν θα μας εκβιάζει η Αγκυρα


Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που επισκέπτεται την Κύπρο και έχει επαφές με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Επίσης, τόνισε ότι οι γεωτρήσεις και οι τουρκικές απειλές υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ε.Ε. στο σύνολό της και της Τουρκίας.
Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και οτι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δηλώσει την αποστροφή του για τις τουρκικές πράξεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς δεν ρίχνουν στο κενό μόνο τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ε.Ε. στο σύνολό της και της Τουρκίας, αλλά και τις  προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε και στο Συριακό, τονίζοντας ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να τερματιστεί», κάνοντας λόγο για κίνδυνο μαζικής απώλειας πολλών ανθρώπινων ζωών. Επίσης, απαντώντας στις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό, ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Γι' αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Ανασταστιάδης ζήτησε από την Ε.Ε στοχεύμενη  απάντηση στην Τουρκία,εν όψει της συνόδου κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου, τονίζοντας  τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Κυπριακή ΑΟΖ  στη βάση μάις ξεκάθαρης αδιαφορίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και για το διεθνές δίκαιο.
Τόνισε ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης τη νεκρή ζώνη, αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της  περιοχής των Βαρωσίων.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 

Διαβάστε επίσης