Διεθνή

Συνάντηση Πομπέο- Λαβρόφ στο Ροβανιέμι


Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και η στάση των μεγάλων δυνάμεων είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και της Ρωσίας Σέργκει Λαβρόφ, στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης στο Ροβανιέμι της  Φινλανδίας.

Η συζήτηση για την κρίση στη Βενεζουέλα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον επειδή οι δύο πλευρές υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την στήριξη της στον νόμιμο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και επιμένει για επίλυση της κρίσης εντός συνταγματικών πλαισίων. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όχι μόνον προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μαδούρο και να επιβάλουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουιαντό, αλλά έχουν ζητήσει από τη στρατιωτική ηγεσία της Βενεζουέλας, ενώ απειλούν και με στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών έχουν εντείνει τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, αλλά και την αποσταθεροποίηση της Λατινικής Αμερικής.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ΗΠΑ και Ρωσία επιθυμούν μία συμφωνία για να αποφύγουν περαιτέρω περιπλοκές και άμεση εμπλοκή τους στην κρίση.

Διαβάστε επίσης