Διεθνή

Συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με Κύπρο ζητά η Τουρκία


Με "όχημα" το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος η Αγκυρα προσπαθεί τώρα να  να μπεί δια της πλαγίας οδού στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, προτείνοντας ουσιαστικά ένα σχήμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην κυπραικά ΑΟΖ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο. Η πρόταση απεστάλη στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της Ε.Ε. ως παρατηρητή.

Η κίνηση εκδηλώνεται την ώρα που κορυφώνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς την Αγκυρα για τους S-400,  ενώ στην ΕΕ γενικεύεται το κλίμα αποδοκιμασίας κατά της Τουρκίας για τις ενέργει΄ς της στην κυπριακή ΑΟΖ και  ετοιμάζεται επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η Άγκυρα έσπευσε να επικροτήσει την κίνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η οποία έγινε προφανώς καθ' υπαγόρευση της.

Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι στην πρόταση προβλέπεται συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους ως ισότιμων εταίρων. 

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «σε περίπτωση αποδοχής της, αυτή η πρόταση θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος για την επίλυση του Κυπριακού. Θα εγκαινιάσει νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και θα συμβάλει στην ειρήνη της περιοχής, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της συνεργασίας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δυο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων»,

Διαβάστε επίσης