Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκης: Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας [video]


Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες και όλες της Ελληνίδες, "από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από την Γαύδο έως τον Έβρο", όπως χαρακτηριστικά είπε, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος, αφού διάβασε ένα απόσπασμα από το κείμενο συμπερασμάτων όπου εκφράζεται η καταδίκη της Τουρκίας, είπε: «Στέλνω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Έχουμε σιγουριά, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Όπως είπε, Ε.Ε. ΗΠΑ, Αίγυπτος, και Ισραήλ καταδίκασαν το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», είπε και πρόσθεσε: «Ενημέρωσε αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου».

Για τη συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας παρά την καταδίκη από την ΕΕ και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας, τόνισε: «Θεωρούμε τη συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο. Και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή φόρα όπως τον ΟΗΕ. Η συμφωνία αυτή δεν έχει τη στήριξη και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται κι ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της». «Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που θα είναι απαραίτητος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν παρεμβάσεις Ευρωπαίων ηγετών, υπογράμμισε: «Ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο. Ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες διακρίσεις. Έγινε μια συζήτηση περιεκτική και συζήτηση και για το προσφυγικό. Στο ζήτημα αυτό υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus vivendi. Η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν έχει λάβει εγγυήσεις για το προσφυγικό, σχολίασε: «Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και κανέναν συμψηφισμό».

Στο ερώτημα εάν ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα και για τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, παρατήρησε: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά αφορά την άλλη μεριά», ενώ για τον Μπόικο Μπορίσοφ επισήμανε ότι μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση, καθώς -είπε- μέσα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στήριξε απόλυτα την Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, σημείωσε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του και πρόσθεσε: «Οι δίαυλοι πάντως είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε, αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή. Αλλά με βάση την στάση της Τουρκίας δεν θεωρώ ότι είναι καλό αν τον συναντήσω αυτή την στιγμή».

Τέλος, την πεποίθηση ότι στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως στην συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις