Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-διαφωνούντες: Μάχη για την αριστερή “ταυτότητα”


 Εν μέσω αντιδράσεων και αποχωρήσεων – που υπερπροβάλλονται για λόγους εντυπώσεων, η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, μία νέα ηγετική ομάδα διαμορφώνεται σταδιακά και η πολιτική δράση του κόμματος εστιάζεται στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μάχη με τους πρώην “συντρόφους” που επέλεξαν στη διάσπαση θα συνεχιστεί. Οχι όμως με απευθείας αντιπαραθέσεις, αλλά σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων και αντιπολιτευτικής πρακτικής, με στόχο την ανάδειξη των διαφορετικών απόψεων και του ιδεολογικοπολιτικού στίγματος κάθε πλευράς.

Το επίδικο σ΄αυτή τη διαρκή σύγκρουση, σύγκριση και αντιπαράθεση θα είναι η “αριστερή ταυτότητα” - ποιό από τα δύο κόμματα θα “δικαιούται” να αποκαλείται αριστερό και να εμφανίζεται ως συνεχιστής του “παλιού” ΣΥΡΙΖΑ και ως αυθεντικός εκφραστής του χώρου μεταξύ κεντροαριστεράς κα ΚΚΕ.

 Το όνομα και η... "χάρη"

Αλλος θα έχει το όνομα και άλλος τη “χάρη”; Αυτό φιλοδοξούν οι επιτύχουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκροτούν νέα κοινοβουλευτική ομάδα, δημιουργώντας τον πυρήνα και το πρόπλασμα ενός καινούργιου πολιτικού φορέα:
Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με τη “σημαία” και τη “σφραγίδα”,  έχει στο όνομα του τη Ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά τον χώρο αυτό φιλοδοξούν να εκφράσουν με το νέο κόμμα τους οι απισκιρτήσαντες 11 βουλευτές και τα στελέχη που τους ακολουθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη και με τη νέα ηγετική ομάδα έχει υποστεί “πλήρη μετάλλαξη, που τον απομακρύνει από τις θέσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας “, υποστηρίζει η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Αποσαφηνίζει πάντως ότι αντίπαλός του νέου υπό συγκρότηση πολιτικού φορέα «είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι πολιτικές που πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία».

Δομική αντιπολίτευση

  Ως κοινοβουλευτική ομάδα οι αποχωρήσαντες θα επιδιώξουν να ασκήσουν δομική αντιπολίτευση, με προγραμματικό λόγο και να δώσουν ξεκάθαρο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα ότι βρίσκονται στα αριστερά του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχουν συγκροτημένη πολιτική πρόταση.

Μετά την επίσημη παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα, η νεοπαγής κοινοβουλευτική ομάδα θα δώσει την πρώτη μάχη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Εκεί θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις και θα ετοιμαστεί για την επόμενη μεγαλύτερης σημασίας συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2024, όπου θα έχει τη δυνατότητα να εκθέσει με ευρύτητα τις απόψεις της για όλα τα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Διαρροές, αποχωρήσεις, κομματική βάση

 Ανεξάρτητα όμως από προθέσεις,  επιθυμίες και διακηρύξεις, το θέμα είναι ποιούς θα ακολουθήσει η μεγάλη μάζα των “αριστερόστροφων” ψηφοφόρων που στήριξαν στις τελευταίες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο όψεων του παλιού νομίσματος.

Η ώρα των ψηφοφόρων δεν έχει έρθει ακόμη. Προς το παρόν η μάχη δίνεται για τον προσεταιρισμό στελεχών και οργανωμένων μελών, που θα συγκροτήσουν τον μηχανισμό και τις κομματικές οργανώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συσπειρώσει τη βάση του, αλλά οι διαρροές συνεχίζονται. Νέες διαρροές αναμένονται και σε υψηλότερο επίπεδο, με αποχωρήσεις κάποιων μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Εκτιμούν ότι οι όποιες αποχωρήσεις θα είναι μεμονωμένα περιστατικά και επισημαίνουν ότι μετά την επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα η κατάσταση στο κόμμα παγιώνεται. Οπως υποστηρίζουν, ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίζει αποδοχή και οι φωνές αμφισβήτησης λιγοστεύουν, ή εν πάση περιπτώσει κινούνται στα πλαίσια εσωκομματικού διαλόγου.
Οι υπάρχουσες διαφορές απόψεων σε θέματα πολιτικής στρατηγικής θα αναδειχθούν  στην προσυνεδριακή διαδικασία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα