Πολιτική

Τα 4+1 μέτωπα που καίνε το σενάριο για κάλπες το 2020


Στο πολιτικό αρχείο αποσύρεται ο φάκελος: «διπλές εκλογές το 2020», τον οποίο επεξεργαζόταν το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς νεότερα δεδομένα τον κατέστησαν επικίνδυνο για τη ΝΔ.

Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις συνεργατών του και υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ να προχωρήσει σε υπερπρόωρες, διπλές εκλογές, μέσα στο 2020, αφενός για να κάψει την απλή αναλογική, όσο η κυβέρνηση έχει «αέρα στα πανιά» της και η φθορά δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αφετέρου για να επιφέρει το τελειωτικό πλήγμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, που διακινήθηκαν ιδιαίτερα από τον φιλοκυβερνητικό τύπο το προηγούμενο διάστημα, το συγκεκριμένο σχέδιο απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πιό πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδιναν διαφορά 12 με 13 μονάδες στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Μητσοτάκης φερόταν να αμφιταλαντεύεται.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τα τέλη Ιανουαρίου καίνε το σενάριο των διπλών εκλογών το 2020, καθώς αύξησαν πολύ τον βαθμό ρίσκου για την κυβερνών κόμμα.

Πρόκειται για 4 τοπικά μέτωπα που είτε άνοιξαν, είτε οξύνθηκαν τις τελευταίες μέρες, φέρνοντας την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με μεγάλα τμήματα των τοπικών κοινωνιών:

  1. Βόρειο Αιγαίο: η πρόσφατη απόφαση για επίταξη εκτάσεων προκειμένου να κατασκευαστούν νέες κλειστές δομές, για πρόσφυγες/μετανάστες στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, επιβάρυνε την ήδη τεταμένη κατάσταση, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων, που έχουν πάρει θέση ανοιχτής σύγκρουσης με την κυβέρνηση.
  2. Μακεδονία: οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ποδοσφαιρικά έχουν «ανεβάσει στα κάγκελα» τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που αφού απειλήθηκε με υποβιβασμό, κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα, λόγω πολυιδιοκτησίας.
  3. Δυτική Μακεδονία: η προωθούμενη απολιγνιτοποίηση, απειλεί την ευρύτερη περιοχή με έκρηξη ανεργίας.
  4. Φθιώτιδα: η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ (οι μεταλλουργικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Λάρυμνα) έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για εκτεταμένες απολύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι τέσσερις αυτές περιφέρειες είχαν δώσει μεγάλα ποσοστά στη ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου, άρα η εκλογική έκφραση δυσαρέσκειας του πληθυσμού έχει αυξημένη βαρύτητα.

Το 5ο   - και όχι τελευταίο σε αξία – μέτωπο είναι αυτό των πλειστηριασμών, που από φέτος αναμένεται να εκτελεστούν σε καταιγιστικούς ρυθμούς, μετά και την άρση της υπάρχουσας στοιχειώδους προστασίας της κύριας κατοικίας από την 1η Μαΐου, διαμορφώνοντας συνθήκες ισχυρής κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Ένας άλλος τομέας, που δεν βοηθά την κυβέρνηση είναι αυτός της οικονομίας, όπου η ανάπτυξη έρχεται με πιο αργούς ρυθμούς από τους προσδοκώμενους (η Κομισιόν προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το 20202) και τα θετικά της αποτελέσματα καθυστερούν να αγγίξουν την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Καθόλου σίγουρη η αυτοδυναμία

Με τα παραπάνω πολιτικά δεδομένα – και χωρίς να υπολογίζεται κάποιος αστάθμητος αρνητικός παράγοντας -  είναι αμφίβολη η επίτευξη αυτοδυναμίας της ΝΔ, ακόμα και στις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική (οι πρώτες θα γίνουν με απλή).

Αρκεί να αναφερθεί ότι η ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, έλαβε το 39,85% των ψήφων, καταλαμβάνοντας 158 έδρες, ούσα στην καλύτερη φάση της. Με τον νέο εκλογικό νόμο ο πήχυς της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 37,5 - 38%, κατά προσέγγιση, καθώς εκτός από το ποσοστό του πρώτου κόμματος εξαρτάται και  από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (σ.σ και όχι από τη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος). Στις προηγούμενες εκλογές ήταν 8% το ποσοστό των κομμάτων που δεν πέρασαν το κατώφλι του 3% και βάσει αυτό προκύπτει ότι το όριο αυτοδυναμίας κινείται στο 37,5 -38%.

Σημειώνεται ότι με το νέο εκλογικό σύστημα εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Ακόμα και οι …γαλαντόμες για τη ΝΔ δημοσκοπήσεις, την εμφανίζουν με επιρροή σαφώς κατώτερη της εκλογικής της επίδοση το 2019. Συνεπώς ο στόχος ενός ποσοστού γύρω στο 38% δεν είναι εύκολος. Εννοείται ότι η μη επίτευξη αυτοδυναμίας θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στη ΝΔ και αμφισβήτηση της ηγεσίας της, η οποία πλέον φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να το διακινδυνεύσει.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις