Αγορές

Τα blue chips πήραν τη σκυτάλη, το ΧΑ συνεχίζει ανοδικά


Υποσχέσεις για μεγαλύτερα κέρδη συνεχίζει να δίνει το χρηματιστήριο, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά μετά από μια χρονιά εντυπωσιακών αποδόσεων, που ολοκληρώθηκε με το year-end rally  του Δεκεμβρίου. Στα υψηλά ημέρας – και 5ετίας – τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, υπερβαίνοντας κρίσιμες περιοχές αντιστάσεων, όπου αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί η τελευταία ανοδική κίνηση.
 Το ενδιαφέρον αναθερμαίνεται και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει, βοηθούντος και του θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές  αγορές και στη Wall Street,  που καταγράφουν σήμερα άνοδο 1,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Όμως  το στοίχημα παραμένει ανοιχτό. H δυναμική του ΧΑ θα φανεί τις επόμενες μέρες, με την επιστροφή στην «ενεργό δράση» των ξένων funds που περέμειναν τις τελευταίες μέρες αδρανή –  όπως φαίνεται και από τον ισχνό τζίρο.

Η άνοδος σημειώθηκε σήμερα με μικρό τζίρο (μόλις 41,3 εκατ. ευρώ), με «πρωτεργάτες» εγχώρια χαρτοφυλάκια και λίγους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων. Κινητήριος μοχλός τα εμποροβιομηχανικά blue chips, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έμειναν ουραγοί.
Αυτά τα στοιχεία προβληματίζουν τους αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν πάντως αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις όσον αφορά τη δυναμική που αναπτύσσεται.

 Τα τεχνικά στοιχεία

Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορούν και τα  τεχνικά στοιχεία: Ο ΓΔ έχει υπερβεί πλέον την περιοχή όπου αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί η ανοδική κίνηση του Δεκεμβρίου (918-922 μονάδες). Αν παραμείνει πάνω από αυτή στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, θα έχει ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη ανοδική κίνηση με στόχο τις 978 μονάδες.

Στη διαμόρφωση θετικού χρηματιστηριακού κλίματος συμβάλλουν οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου (υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό EastMed κλπ), καθώς και τα  τελευταία οικονομικά στοιχεία.
Τα στοιχεία της έρευνας PMI του Δεκεμβρίου δείχνουν περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στον μεταποιητικό τομέα, με αύξηση της παραγωγής και των παραγγελιών.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία γρήγορα εξανεμίσθηκαν, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να βρεθεί προς στιγμήν στο κόκκινο. Στη συνέχεια όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος και τερμάτισα σε υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -0,06%. Ενισχυόμενος σταθερά στη συνέχεια, έκλεισε +1,53% στις 930,71 μονάδες, στο απόλυτο υψηλό ημέρας.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.322,23 μονάδες, με κέρδη 1,05%.
 Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,54% μέχρι -0,57% και τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,10%. Πρώτη η Attica Bank με +3,8%. Πειραιώς +1,5%, Εθνική +0,8%, Eurobank -0,1%, Alpha -0,7%.

Ολα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Επικεφαλής της κούρσας ο Ελλάκτωρ (+6,8%) και η ΔΕΗ (+5,3%). Ακολούθησαν  ΟΛΠ +4,8%, Βιοχάλκο +3,9%, ΑΔΜΗΕ και  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3,6%,  Σαράντης +3,2%, Motor Oil  +3%, ΕΧΑΕ +2,7%. 

Διαβάστε επίσης