Με Άποψη

Τα fake news και η απαξίωση των ΜΜΕ στα μάτια των Ελλήνων


Το διακύβευμα για την αναγκαιότητα της αμεροληψίας του Τύπου, της ελευθερίας έκφρασης και της σφαιρικής απεικόνισης των γεγονότων δεν είναι τωρινό. Προϋπάρχει εδώ και δεκαετίες όσοι οι άνθρωποι αναζητούσαν την ενημέρωση. Τώρα αν τα παραδοσιακά μέσα χάσουν οριστικά την αίγλη και αξιοπιστία τους ή αν τα κοινωνικά δίκτυα "βαλτώσουν" (σε επίπεδο φερέγγυας/αξιόπιστης ενημέρωσης, ελέω της διόγκωσης του φαινόμενου των fake news είναι ένα άλλο ζήτημα, ωστόσο πάντα θα υπάρχει ανάγκη πληροφόρηση. Fake news υπάρχουν παντού, δυστυχώς, σκοπίμως ή από αστοχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, διφορούμενα και απογοητευτικά είναι πάντως τα νέα, κυρίως, για την Ελλάδα καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε έρευνα που έγινε από το Pew Research Center, σε 38 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση, με τους Έλληνες να πιστεύουν πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα δελτία ειδήσεων δεν είναι αντικειμενικά.

Σε επιμέρους στοιχεία, στην Ελλάδα μόνο το 18% πιστεύει πως τα δελτία ειδήσεων αντιμετωπίζουν δίκαια τα πολιτικά κόμματα. Το 25% θεωρεί πως είναι αξιόπιστα τα νέα που αφορούν την κυβέρνηση και τους αξιωματούχους. Το 22% πιστεύει πως οι ειδήσεις μεταδίδονται στην σωστή τους διάσταση, ενώ μόλις το 42% των Ελλήνων πιστεύει πως τα νέα που παρακολουθούν στα δελτία ειδήσεων είναι όντως τα πιο σημαντικά νέα της ημέρας.

Σε διεθνές επίπεδο

Οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο συμφωνούν συντριπτικά ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι αμερόληπτα στην κάλυψη των πολιτικών ζητημάτων. Η έρευνα διαπιστώνει ότι σε ποσοστό 75% οι πολίτες λένε ότι δεν είναι ποτέ αποδεκτό για ένα δελτίο ειδήσεων να ευνοεί ένα πολιτικό κόμμα έναντι των άλλων, όταν μεταφέρουν τα νέα. Μόνο το 20% υποστήριξε ότι είναι ενίοτε εντάξει. Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δείχνουν τη μεγαλύτερη αντίθεση στις πολιτικές προκαταλήψεις στα νέα τους, μεταξύ των οποίων το 89% στην Ισπανία και το 88% στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι αυτό είναι απαράδεκτο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 78% δηλώνει ότι τα ΜΜΕ δεν πρέπει ποτέ να ευνοούν ένα πολιτικό κόμμα έναντι άλλου. Σε μόνο πέντε χώρες τουλάχιστον τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι είναι αποδεχτό να ευνοηθεί μία πλευρά.

Μόνο το 52% των συμμετεχόντων στα 38 ερωτηθέντα κράτη λένε ότι τα ΜΜΕ στη χώρα τους κάνουν καλή δουλειά στο να παρουσιάζουν δίκαια και αμερόληπτα τα πολιτικά ζητήματα, ενώ το 44% είπε ότι δεν το κάνουν. Και παρόλο που οι πλειοψηφίες των πολιτών σε 18 χώρες λένε ότι τα μέσα ενημέρωσης τους αποδίδουν καλά σε αυτόν τον τομέα, οι στάσεις είναι πιο αρνητικές στις υπόλοιπες 20 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι πιο επικριτικοί είναι οι Ισπανοί, οι Έλληνες και οι Νοτιοκορεάτες, όπου τουλάχιστον έξι στους δέκα λένε ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους στην μεταφορά των ειδήσεων αμερόληπτα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα