Τράπεζες

Τα funds στριμώχνουν τις τράπεζες!


Πώς επηρεάζει η κρίση του κορονοϊού τα deals για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων

Το «πάνω χέρι» παίρνουν τα funds σε όλα τα deals για τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων που ολοκληρώνονται ή συζητούνται αυτή την περίοδο με τις ελληνικές τράπεζες και «στριμώχνουν» τις τράπεζες με σκοπό να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στις συμφωνίες, με λογική «take it or leave it», αφού γνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση του κορονοϊού έχει ανακόψει τις ροές κεφαλαίων προς τα deals με αντικείμενο προβληματικά ανοίγματα.

Η πανδημία έχει ανατρέψει την ισορροπία στα deals για προβληματικά ανοίγματα, καθώς τα διεθνή κεφαλαία είναι πολύ πιο επιφυλακτικά και αυστηρά στις αποτιμήσεις δανείων και εξασφαλίσεων, ενώ οι τράπεζες γνωρίζουν ότι, ακόμη και μετά την υιοθέτηση ευνοϊκών κανόνων εποπτείας, δεν έχουν πολλά περιθώρια να σταματήσουν την προσπάθεια για «ξεφόρτωμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η κρίση θα αφήσει πίσω της νέα NPL, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να προβλεφθεί. Πάντως, η Moody’s επισημαίνει ότι δάνεια 16 δισ. ευρώ ρυθμίσθηκαν με αναστολή πληρωμών κεφαλαίου και ένα μέρος αυτών είναι πιθανό να καταστούν μη εξυπηρετούμενα σε βάθος χρόνου.

Σε τέτοιες συνθήκες, οι αγοραστές έχουν κυριαρχία στη διαμόρφωση των όρων των συναλλαγών (buyer’s market) και ήδη αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται σε deals που ολοκληρώνονται ή συζητούνται:

  • Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα τη συναλλαγή για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, Icon. Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε στην αγορά ως distress deal (συμφωνία ανάγκης), αφού ο αγοραστής, το fund Bain Capital, «κλείδωσε» ένα τίμημα της τάξεως του 20% χαμηλότερο από αυτό που συζητούσε με την Εθνική πριν ξεσπάσει η κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια μεταβιβάσθηκαν περίπου στο 1/5 της λογιστικής αξίας τους και με τίμημα στο 56% της αξίας των εξασφαλίσεων (336 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενης αξίας των 6.400 ακινήτων ύψους 600 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση της Εθνικής έκρινε σκόπιμο να ολοκληρώσει, παρόλα αυτά, τη συμφωνία, αφενός επειδή θέλει να δώσει στην αγορά το στίγμα της αποφασιστικότητάς της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, αφετέρου, επειδή τα έκτακτα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της δίνει ένα «μαξιλάρι» για την κάλυψη των πρόσθετων ζημιών.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς άρχισε από τον Φεβρουάριο συζητήσεις με το βρετανικό fund, Comer, για τα δάνεια ύψους 550 εκατ. ευρώ προς τον όμιλο της MIG με εξασφαλίσεις μετοχές θυγατρικών του (Vivartia, Attica Group, Singular). Οι συζητήσεις αυτές άρχισαν μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος όπου εμφανίσθηκε μόνο το εν λόγω fund, με μια πρόταση που φαινόταν αρκετά ευνοϊκή για την τράπεζα. Όμως, στην πορεία το fund συνόδευσε την πρότασή του με πρόσθετους όρους, σχετιζόμενους με την εξέλιξη της νέας οικονομικής κρίσης, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μεγάλο «κούρεμα» του τελικού τιμήματος. Έτσι, η συναλλαγή έχει μείνει μετέωρη, με την MIG να απαντά, την Παρασκευή, σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το σχολιασμό σχετικών δημοσιευμάτων ότι «δεν διαθέτει οποιαδήποτε ενημέρωση ή πληροφορία σχετικά με ενδεχόμενη μεταβίβαση δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Εταιρεία ή μετοχών της Εταιρείας από τη δανείστρια και μέτοχο Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. προς τρίτους».
  • Ακόμη και η εμβληματική, για την ελληνική αγορά, τιτλοποίηση Cairo της Eurobank, μια συναλλαγή με την doValue που θα οδηγήσει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας στο 15,6%, δεν έμεινε εντελώς ανεπηρέαστη από το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πανδημία. Η συμφωνία έφθασε στο νήμα, αλλά το τίμημα για το 80% της FPS, εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, ήταν μικρότερο από αυτό που είχε συζητηθεί στα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ η doValue έλαβε ένα «μπόνους», με τη μορφή της παράτασης από 10 σε 14 χρόνια της συμφωνίας με την τράπεζα για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων της από την FPS.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις