Ελλάδα

Τα μικροπλαστικά σε νερό, απόβλητα και περιβάλλον


Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο: «Τα μικροπλαστικά στο νερό, στα απόβλητα και στο περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και απευθύνθηκε σε ακαδημαϊκές δομές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ασχολούμενους με το περιβάλλον και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στους ομιλητές συγκαταλέγονταν οι καθηγητές Peter Grathwohl (Vice President of Research and Innovation, Eberhard Karls University of Tübingen) και Christian Laforsch (Vice President for Research, Chairholder Animal Ecology, University of Bayreuth), ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν η Χρυσή Καραπαναγιώτη (αν. καθηγήτρια Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών) και ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης (Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ΕΑΠ) με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου τους από την Ιnternational Water Association (IWA) με τίτλο «Microplastics in Water and Wastewater». Οι ομιλίες αφορούσαν το επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον που απασχολεί το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας.

Η εσπερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκπροσώπων δημοσίων φορέων, εισαγωγή από τον καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη (ΕΑΠ), χαιρετισμό εκ μέρους της  DAAD από την Λία Γουδουσάκη και ακολούθησε παρουσίαση από την Μυρτώ Προβίδα της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών με θέμα το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και τις υποτροφίες της DAAD. Στη συνέχεια, τη σειρά παρουσιάσεων άνοιξε η αν. καθηγήτρια Χρυσή Καραπαναγιώτη, ακολουθούμενη από τους καθηγητές Peter Grathwohl και Christian Laforsch, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και ο  καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το νέο βιβλίο για τα μικροπλαστικά

Ένα νέο βιβλίο της International Water Association με τίτλο: «Μικροπλαστικά σε νερό και απόβλητα» και συγγραφείς τη Χρυσή Καραπαναγιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών και τον  Ιωάννη Καλαβρουζιώτη καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κυκλοφορεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2019.

Το βιβλίο αυτό περιέχει 13 κεφάλαια που ασχολούνται με την παρουσία μικροπλαστικών στον ανθρωπογενή κύκλο του νερού και τον τρόπο με τον οποίο φθάνουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα, ακόμη και μετά την επεξεργασία των λυμάτων. Κεφάλαια του βιβλίου έχουν γραφεί απο 31 ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές με εξειδίκευση στη ρύπανση από μικροπλαστικά.

Τα γεγονότα και τα αριθμητικά στοιχεία της βιβλιογραφίας καθώς και οι προσωπικές εμπειρίες των συγγραφέων παρουσιάζονται με έναν εμπεριστατωμένο τρόπο ώστε να βοηθήσουν τους αναγνώστες να εντοπίσουν τα κομβικά σημεία αυτού του χαώδους προβλήματος.  

Το νερό είναι ένας μοναδικός πόρος που κυκλοφορεί στα διάφορα περιβαλλοντικά διαμερίσματα. Η κακή διαχείριση των λυμάτων οδηγεί σε ρύπανση από υγρά · ενώ, αντιθέτως, η βιώσιμη διαχείριση των λυμάτων μπορεί να αποτρέψει την υγρή ρύπανση. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά έχει αυξηθεί.

Οι ποταμοί και τα λύματα έχουν εντοπιστεί ως σημαντικές πηγές χερσαίας θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Ο εντοπισμός πηγών και η κατανόηση τους μπορεί να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της ρύπανσης. Έτσι, το κύριο σώμα αυτού του βιβλίου στοχεύει να περιγράψει τη μεταφορά και τη μοίρα των μικροπλαστικών στα γλυκά ύδατα και τα λύματα. Ταυτόχρονα τα τρία κεφάλαια των βιβλίων πριν από το τελευταίο διερευνούν τις πιθανές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Τέλος, δεδομένου ότι το πιο ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της ρύπανσης είναι η κατάλληλη νομοθεσία, προστέθηκε το τελευταίο κεφάλαιο που αναλύει την υπάρχουσα νομοθεσία και παρουσιάζει τις πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες πάνω στο θέμα της πρόληψης.