Πολιτική

Τα "βαριά όπλα" του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της κάλπης


Προγράμματα-προτάσεις, πεπραγμένα και παλιννόστηση ψηφοφόρων

Στις προγραμματικές θέσεις των δύο κομμάτων εξουσίας και στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων τους επιδιώκει να εστιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική μάχη με τη ΝΔ, εκτιμώντας ότι οι συγκρίσεις αυτές αποβαίνουν υπέρ του και  μπορεί να του αποφέρουν ψήφους αναποφάσιστων. Παράλληλα θα επιχειρήσει να θέσει στους ψηφοφόρους το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση», με το οποίο ελπίζει ότι θα παρακινήσει να προσέλθουν στις κάλπες παλιοί ψηφοφόροι του, οι οποία προτίμησαν την αποχή στις ευρωεκλογές.

Για το σκοπό αυτό θα κινητοποιηθούν ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός και οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν αδρανοποιημένες ή υπολειτουργούσαν μέχρι τώρα.

Έχοντας αποτιμήσει τα μηνύματα της ήττας στις Ευρωεκλογές, το βάρος πλέον θα δοθεί στην εμφατική σύγκριση των προγραμματικών διαφορών με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν με γνώμονα το συνολικό όραµα που καταθέτουν τα δύο κόμματα για την πορεία της χώρας και τον διεθνή της ρόλο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν ότι έχουν επιπλέον  ως ατού τη συνολική πολιτική και επικοινωνιακή παρουσία του πρωθυπουργού, που υπερέχει στις αντιπαραθέσεις µε τον Κ. Μητσοτάκη. Γι αυτότο εκλογικό επιτελείο του κόµµατος δεν θα σταµατήσει να ζητά τη διεξαγωγή ντιµπέιτ µεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Ν∆ έχει λόγους να το αποφεύγει.

Η δεξαμενή των "απογοητευμένων"

Επίσης, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι μικρό για να ρίξουν το βάρος τους στη μεταστροφή των εκλογέων που στις ευρωεκλογές επέλεξαν άλλα κόμματα. Αντιθέτως, ρίχνουν το βάρος σε αυτούς που απείχαν, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον 1 στους 3 είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Θέλουν λοιπόν να πείσουν αυτούς τους πολίτες να προσέλθουν στις εθνικές κάλπες και να στηρίξουν εκ νέου το κόμμα, εστιάζοντας στις βασικές διαφορές με τη ΝΔ κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα το νέο οργανωτικό και επικοινωνιακό επιτελείο θα δώσει μάχη να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στο σύστημα εξουσίας που τη χρεοκόπησε.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν τα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας, της ανεργίας, για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους και για την έξοδο από τη μνημονιακή κηδεμονία.

Επίσης, θα αναλυθούν διεξοδικά όλες οι δυνατότητες άρσης αδικιών, φιλολαϊκών ρυθμίσεων, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για νέους,καθώς και στήριξης των μεσαίων στρωμάτων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, που δίνει σε μια προοδευτική κυβέρνηση η χειραφέτησή από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών.

Πολιτικό και οικονομικό τετράπτυχο

Παράλληλα το επικοινωνιακό - οργανωτικό επιτελείο θα εστιάσει στις επιπτώσεις της "δεξιάς παλινόρθωσης", οι οποίες πρέπει να προβληθούν αναλυτικά στους πολίτες ώστε να μπορούν με στοιχεία να συγκρίνουν τους διαφορετικούς κομματικούς σχεδιασμούς, επιλογές, μέτρα, ρυθμίσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως να συγκρίνουν τους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της καθημερινότητας τους.

Μάλιστα το πολιτικό και οικονομικό τετράπτυχο που αναμένεται να προβάλλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

  •     Νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με αυξήσεις μισθών.
  •     Δικαιότερη φορολογία.
  •     Αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
  •     Ισχυρό κοινωνικό κράτος και κοινωνική ασφάλεια.

Το ηθικό πλεονέκτημα

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη διαφύλαξη-ανάκτηση του τρωθέντος "ηθικού πλειονεκτήματος. Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που πληγώνουν, φαινόμενα αλαζονείας και ό,τι άλλο δεν συνάδει με τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό της Αριστεράς.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότητα η προπαγάνδα που εκπέμπεται από μερίδα των ΜΜΕ, υπάρχουν εισηγήσεις να καταργηθεί τα εμπάργκο (η αρχή έγινε με τον Δ. Σεβαστάκη στον ΣΚΑΙ), να μην δαιμονοποιείται η κριτική -πολεμική των δημοσιογράφων αλλά να δίνεται έμφαση σε ουσιαστικές απαντήσεις με ψυχραιμία και πειστικά επιχειρήματα.

Τέλος, υπάρχει η διάθεση να συνεχιστεί η προώθηση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, και με ανοιχτό προσκλητήριο να επιδιωχθούν ευρύτατες συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών στόχων. Μάλιστα - όπως εκτιμάται- η δυναμική της προοδευτικής συνεργασίας ενισχύεται με την απομάκρυνση από το ΚΙΝ.ΑΛ του Βαγγέλη Βενιζέλου, εμπνευστή της θεωρίας περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» και περί στρατηγικής συνεργασίας ΚΙΝ.ΑΛ. - Ν.Δ.
 

Διαβάστε επίσης