Αγορές

Τεστ αντοχών στο χρηματιστήριο


Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης παραμένει το χρηματιστήριο, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας μετά τη διορθωτική κίνηση και τις απώλειες των τελευταίων ημερών. Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα και οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα στο κόκκινο - όπως και η Wall Street.

Στα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, κινούμενοι με διακυμάνσεις μικρού εύρους καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν το τελευταίο 5λεπτο της συνεδρίασης, οδηγώντας τον ΓΔ σε αρνητικό πρόσημο, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα κατέγραφε μικρά κέρδη.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια  περιορίζονται σε  κινήσεις διευθέτησης εκκρεμοτήτων, ενόψει του κλεισίματος των Παραγώγων και της λήξης  της ετήσιας διαχειριστικής περιόδου. Αποτέλεσμα, η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος, που ήταν  56,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή αβεβαιότητας και αστάθμητο παράγοντα για το χρηματιστήριο παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου  πιθανολογείται περαιτέρω όξυνση. Το θέμα αυτό επισκιάζει πλέον «καλά νέα» οικονομικού ενδιαφέροντος και  ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τον επιχειρηματικό χώρο.

Μετοχές και δείκτες

 Το θετικό μέχρι στιγμής στο ΧΑ είναι ότι επιβεβαιώνεται η στήριξη στην περιοχή των 860 μονάδων, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η διορθωτική κίνηση.
Επόμενος στόχος η επάνοδος  στην περιοχή των 875-880 μονάδων πριν από το κλείσιμο των Παραγώγων τη μεθεπόμενη Παρασκευή.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 861,67 μονάδες, με απώλειες 0,24%. Κατά 0,21% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.170,13 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,89%, γύρισε -0,09% και τερμάτισε θε θετικό έδαφος, με κέρδη 0,39%.  Στην πρώτη θέση η Εθνική με +1,4%. Eurobank και Πειραιώς +0,3%, οριακά στο κόκκινο η Alpha (-0,1%),  Attica -3,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,1%, ΔΕΗ +1,6%, Lamda +1%, Μυτιληναίος +0,8%, Βιοχάλκο +0,4%.

 Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -2,3%, Motor Oil -2%,, Φουρλής -1,8%, ΑΔΜΗΕ -1,6%,  ΟΤΕ -1,4%.

 Στα mid caps αρνητικός πρωταγωνιστής ο Κέκροψ, που βυθίστηκε -28,7% λόγω της είδηση ότι το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου, που έδινε στην εταιρεία την κυριότητα μεγάλης οικοπεδικής έκτασης-φιλέτου στα "Νταμάρια" Ψυχικού.

Διαβάστε επίσης