Με Άποψη

Θα έβγαινε η Ελλάδα από τα μνημόνια με Σαμαρά; Η σύγκριση 2018 με 2014


Ένα από τα κύρια επιχειρήματα της ΝΔ για να μειώσει την αξία της εξόδου από τα μνημόνια, είναι ότι ο στόχος θα είχε επιτευχθεί από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήδη από τα μέσα του 2015, αν αυτή δεν έπεφτε εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια σύγκριση των δύο περιόδων, 2014 και 2018, ασφαλώς και θα διαχώριζε τους μύθους από την πραγματικότητα.

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου*

Κατ΄αρχάς, σε πολιτικό επίπεδο  ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μολονότι καλλιεργούσε επικοινωνιακά το περιβόητο ελληνικό success story, δεν διεκδικούσε για τα μέσα του 2015 καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αλλά μία προληπτική πιστωτική γραμμή (αυτή που πρότεινε επίμονα το προηγούμενο διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιαννης Στουρνάρας, αλλά ούτε κάν συζήτησε η σημερινή κυβέρνηση). Στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, αλλά κεκαλυμμένο.

Το ξεκάθαρο «όχι» της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, τον Σεπτέμβριο του 2014, ακόμα και για την πιστοληπτική γραμμή, εφόσον δεν λαμβάνονταν δημοσιονομικά μέτρα αρκετών δισ. ευρώ, που δεν μπορούσε να αντέξει η κυβέρνησή του, τον υποχρέωσε να βάλει σε εφαρμογή το plan b, το σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης"

Εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια ανάδειξης ΠτΔ, επιταχύνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία (τον Δεκέμβριο του 2014 από Μάρτιο του 2015) και προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις ναρκοθέτησης του πεδίου της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με ορισμένους εκ των δανειστών, ώστε στην πράξη να μην έχει σοβαρές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, λόγω της οικονομικής ασφυξίας. 

Ποιά ήταν όμως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 2014 και ποιά τα αποτελέσματα μιας σύγκρισής της με τη σημερινή; 

Περιορίζομαι σε 5 σημεία, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης:

  1. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε μόλις στο 0,7%. Αντίστοιχα, το 2017 η ανάπτυξη ήταν στο 1,4%, ενώ το Α΄τρίμηνο του 2018 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%. Το 2018 υπολογίζεται να κλείσει με ανάπτυξη άνω του 2%.
  2. Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2014, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 26,1%. Η ανεργία τον Μάιο του 2018 περιορίστηκε στο 19,5%, με τάση περαιτέρω μείωσή της μέσα στον χρόνο. 
  3. Η κυβέρνηση Σαμαρά & Βενιζέλου το 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου έτους 1,5% και συμφωνημένου στόχου 3% το 2015. Με άλλα λόγια ήταν πολύ μακριά από τους στόχους που είχε υπογράψει με τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούσαν μέτρα άνω των 5 δις ευρώ (για την απόκλιση του 2014 και για την επίτευξη του 3% το 2015). Γι αυτό και το πολυσυζητημένο email Χαρδούβελη, που  προέβλεπε δημοσιονομικά μέτρα γύρω στο 1 δις ευρώ, ούτε καν ελήφθη υπόψη από τους δανειστές. Αντίστοιχα, η σημερινή κυβέρνηση υπερκάλυψε τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,7% το 2017, όπως αναμένεται να συμβεί και με τον στόχο 3,5% για φέτος. 
  4. Οι αγορές είχαν βάλει «κόκκινο» στο success story της τότε κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2014. Τότε είχε εκδοθεί τριετές ελληνικό ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά αντλήθηκε μόνο 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%, αφού οι προσφορές ήταν περιορισμένες. Που σημαίνει παταγώδης αποτυχία. Αντίστοιχα, τον περασμένο Φεβρουάριο το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δια. με το νέο 7ετές ομόλογό του (επιτόκιο 3,5%). Οι επενδυτές προσέφεραν στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ., υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.
  5. Η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, παρέδωσε άδεια τα ήδη απισχνασμένα δημόσια ταμεία! Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, την αξιοπιστία του οποίου ουδείς αμφισβητεί, δήλωσε προ μηνών, ότι τα δημόσια ταμεία παρελήφθησαν στα τέλη Ιανουαρίου του 2015 από τη νέα κυβέρνηση με μείον 420 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, χρειάζονταν ακόμα 420 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του επόμενου μήνα! Σήμερα, έχει σχηματιστεί αποθεματικό του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 24 δια. ευρώ, που εξασφαλίζει, για πρώτη φορά, την κάλυψη των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας μας, για πάνω από δύο χρόνια.

Οι διαφορές του 2014 με το 2018 είναι ορατές. Οι λόγοι πολλοί... 

Και χρησιμοποιώντας τους όρους των ημερών, θα έλεγα ότι η τότε κυβέρνηση στην πραγματικότητα, απείχε παρασάγγας από την Ιθάκη της εξόδου από τα μνημόνια.

*Δημήτρης Κυριακόπουλος, Δημοσιογράφος

Διαβάστε επίσης