Οικονομία

Θανόπουλος: Δεν ήταν πάντα δεδομένη η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ


Στην αξιοπιστία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έδωσε έμφαση ο πρόεδρος της Αθανάσιος Θανόπουλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Αρχής για το 2019.

«Δεν ήταν πάντα δεδομένη η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ. Εξαρτάται από τον αγώνα, την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων της. Δεν είναι εύκολο αυτό, το οικοδομούμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή, και εξαρτάται από την αλυσίδα της αξιοπιστίας και των σχέσεων διαφάνειας με τους ομολόγους μας. Έχουμε όμως αυτή την στιγμή κατακτήσει την αξιοπιστία για να μην διστάζουμε αν έχουμε ένα αριθμό ενάντια στην κοινή διαίσθηση να το αναφέρουμε. Είναι πολλά βράδια που δεν κοιμόμαστε πριν εμφανίσουμε έναν αριθμό, για αυτό έχουμε καθαρή τη συνείδηση μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θανόπουλος.

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Θανόπουλος, ήταν τα προσωπικά δεδομένα, τονίζοντας ότι «η ΕΛΣΤΑΤ πρωτοπορεί στη προστασία τους».

«Τα προσωπικά δεδομένα πάντα είναι ένα θέμα από πλευράς δημόσιας διοίκησης για το οποίο υπάρχει φόβος. Στην ΕΛΣΤΑΤ τα χρησιμοποιούμε εξαιρετικά υπεύθυνα και δίνουμε μεγάλη σημασία ποιος τα παρακολουθεί, πότε μπαίνει κάποιος και πότε βγαίνει. Με δική μου απόφαση δεν έχω βάλει ούτε τον εαυτό μου στους χειριστές. Η ΕΛΣΤΑΤ σέβεται πλήρως το στατιστικό απόρρητο βάσει του νόμου, το διασφαλίζει και αυτό είναι που μας διαφοροποιεί Το στατιστικό απόρρητο δεν θα το δώσω σε κανένα για να βλάψει εσάς», υπογράμμισε.

Ερωτώμενος σχετικά με τα στοιχεία για το ύψος της ύφεσης λόγω των επιπτώσεων από τη πανδημία του κορονοϊού, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμένα αντικείμενο μου είναι να μετράω και όχι να σχολιάζω το ύψος της οικονομικής δραστηριότητας ή να χαρακτηρίζω τα στάνταρ της ποιότητας των στοιχείων».

«Η ΕΛΣΤΑΤ είναι απόλυτα διαφανής στη τεκμηρίωση της. Εμείς μετράμε τα στοιχεία στατιστικά, είναι απόλυτα διαφανή στη τεκμηρίωση τους και εκεί έγκειται η δύναμη μας. Είμαστε ο μόνος φορέας που δεν κάνουμε προβλέψεις για αυτό και δεν μπαίνουμε και στο πειρασμό να το κάνουμε», είπε και προσέθεσε:

«Δεν μπορώ να υπεισέρθω σε λεπτομέρειες δημοσιονομικών προβλέψεων γιατί μόνο απολογισμό μπορώ να κάνω. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος είναι αυτό που τα παρακολουθεί στενά. Συμφωνώ ότι σημειολογικά οι λέξεις φτώχεια, ανεργία έχουν μεγαλύτερη αξία από τον ορισμό που δίνουμε εμείς. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τα ίδια στάνταρ που ακολουθούν και οι άλλες χώρες».

Σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη γεωργική απογραφή και τις επισημάνσεις ότι «είναι στο δημόσιο διάλογο γιατί συμβάλει σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας», ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει μεγάλη έρευνα διάρθρωσης και υπάρχει λεπτομερειακή καταγραφή.

«Είναι για εμάς κεντρικό θέμα και δίνουμε έμφαση γιατί έχει μεγάλη μεταβλητότητα ενώ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και για την ανάλυση του δημοσιονομικού ρίσκου για αυτό προσπαθούμε να είμαστε ακριβείς», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για τη γεωργία και κτηνοτροφία δεν είμαστε μόνο εμείς στην ΕΛΣΤΑΤ που καταρτίζουμε έρευνες, είναι και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που με τη δική μας καθοδήγηση συγκεντρώνει στοιχεία για το πρωτογενή τομέα και τα μεταβιβάζει στη Eurostat».

Πολλές ερωτήσεις δέχτηκε και για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος για τοn τουρισμό, καθώς -όπως τονίστηκε από τους βουλευτές- «είναι μεγάλος παράγοντας στις επιπτώσεις της ύφεσης», με τον κ. Θανόπουλο να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση.

«Άλλη έρευνα κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος άλλη κάνουμε εμείς. Η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει έρευνα συνόρων ενώ εμείς έρευνα καταλυμάτων και αφορούν άλλες δραστηριότητες που συσχετίζονται με τον τουρισμό. Θα ακούτε και τις δύο. Η έρευνα συνόρων της ΤτΕ είναι σημαντική για την κατάρτιση του ισοζυγίου πληρωμών. Θα διαβάζετε και τις δύο έρευνες και τα ψιλά γράμματα που έχουν να κάνουν με τις μεταβλητές», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παρακολούθησης της μετανάστευσης, σημείωσε ότι «η ΕΛΣΤΑΤ εφαρμόζει στη καταγραφή των στοιχείων το ευρωπαϊκό πλαίσιο και μετράει με τον ίδιο τρόπο που μετράνε και οι άλλες ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες».

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την ανέπαφη γενική απογραφή, σε σχέση με τη καλή ποιότητα των στοιχείων.

«Στις ΗΠΑ κάνουν πόρτα-πόρτα την απογραφή. Υπάρχει προστιθέμενη αξία. Μετά το 2021 θα κάνουμε κυλιόμενη απογραφή για να έχουμε πιο τακτική καταγραφή της εξέλιξης του πληθυσμού. Το σχέδιο Β΄ για την απογραφή έχει τέτοια διάσταση απογραφής, χωρίς τη προσωπική παρουσία. Έχει σχεδιαστεί να γίνεται μέσω κάποιας διαδικτυακής εφαρμογής ή τηλεφωνικά. Εκείνο που μας απασχολεί είναι να μην μειωθεί το κύρος της αξιοπιστίας των ερευνών και αν θα έχει συνέπειες στη ποιότητα τους είτε με τηλεδιασκέψεις είτε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Σαφώς και θα είναι μικρότερο το κόστος αλλά από πλευράς ποιότητας τους είναι ένα θέμα που ερευνούμε. Το ιδανικό είναι να κάνουμε έρευνες χωρίς μείωση ποιότητας. Η Πολιτεία αποφασίζει τι είναι χρήσιμο και αν πρέπει να έχουμε και μεγαλύτερη συχνότητα ερευνών», τόνισε και επισήμανε.

«Η προσωπική επαφή δεν αντικαθίσταται. Είμαι υπέρ μιας εξωστρεφούς ελληνικής στατιστικής αρχής που θα έχει προσωπικές επαφές και θα ανταλλάσσει σκέψεις και ιδέες, θα οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρίνισε ότι «υπάγεται στη Γενική Κυβέρνηση, εργάζονται 697 μόνιμοι υπάλληλοι, είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και είναι ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της».

Όπως είπε, οι δαπάνες της μισθοδοσίας ήταν 21 εκατ. ευρώ, κατά δύο εκατομμύρια λιγότερες από τα 23 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ σημαντικό μέρος της μείωσης τους είχε να κάνει με την εργασία μέσω τηλεδιασκέψεων και τη μείωση των μετακινήσεων των υπαλλήλων.

«Στοχοποιούμαστε πολλές φορές εύκολα, όμως οι αμοιβές είναι, σε πολλές περιπτώσεις, δυσανάλογες για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις», ανέφερε ο κ. Θανόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις