Οικονομία

Θολή η εικόνα στα Εργασιακά


Πάνω από ένας στους 4 χωρίς δουλειά, εκπαίδευση και κατάρτιση. Στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ η Ελλάδα, υποστηρίζει η Eurostat

Εργασιακό, φορολογικά βάρη, μειωμένα κέρδη, συρρίκνωση της αγοράς μεταξύ των δεδομένων που επιβαρύνουν το εργασιακό τοπίο με τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές να κινούνται επι τα χείρω όσον αφορά τη δυναμική της ανάπτυξης.  

Η γκρίζα καθημερινότητα στην οποία ζουν  έξι χρόνια τώρα  οι πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας με ειδικό βάρος στους νέους - απόρροια  των μνημονιακών στρατηγικών για έξοδο από την κρίση(!) με υποβάθμιση των πρακτικών και ηθικών δικαιωμάτων αλλά και την έλλειψη εκπαίδευσης - απεικονίζεται και στα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από τη Eurostat.

Δείχνουν πως πάνω από ένας στους τέσσερις νέους, ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα (26,1%), δεν έχει απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ, μετά την Ιταλία (31,1%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (24%), η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%).

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά νέων, ηλικίας 20-24 ετών, χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση και κατάρτιση, καταγράφονται στην Ολλανδία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (8,8%) και στη Δανία, Σουηδία και Γερμανία (9,3%).

Στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση (ΝΕΕΤ - Neither in employment nor in Education and Training), βρίσκονται περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20-24 ετών (17,3%) στην ΕΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρ’ ότι ο δείκτης ΝΕΕΤ για τους νέους 20-24 ετών παρέμεινε σχετικά σταθερός, κατά μέσο όρο στην ΕΕ, τη δεκαετία 2006-2015, η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιταλία (9,5%), στην Ελλάδα (9,3%), στην Ισπανία (9%), στην Κύπρο (8,5%) και στην Ιρλανδία (7,8%). Η υψηλότερη μείωση του δείκτη ΝΕΕΤ καταγράφηκε στη Γερμανία (5,9%).

Ειδικότερα, το 2015 οι νέοι ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα, σε ποσοστό 49,7% βρίσκονταν μόνο σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης (έναντι 33% στην ΕΕ), κατά 4,8% βρίσκονταν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης με παράλληλη απασχόληση (έναντι 17% στην ΕΕ), ενώ κατά 19,5% είχαν κάποια απασχόληση (έναντι 32,6% στην ΕΕ).

Σημειώνεται ότι οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της ΕΕ (περίπου 90 εκατομμύρια).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις