Τράπεζες

Θρίλερ με την τροπολογία για τον ΛΕΠΕΤΕ


Το αργότερο αύριο αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για ΕΤΕΑΕΠ. Κινητοποίηση συνταξιούχων αλλά και εσωτερικές διενέξεις.

Αναστάτωση και αντιφατικές αντιδράσεις προκαλούν στους 16.500 συνταξιούχους της Εθνικής οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το αργότερο αύριο κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την υπαγωγή τους στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, έχει προαναγγείλει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος που έχει ανακύψει από τα τέλη του 2017, όταν η Εθνική Τράπεζα σταμάτησε να χρηματοδοτεί τα ελλείματα του Λογαριασμού Επικούρησης, με αποτέλεσμα να σταματήσει η πληρωμή της επικουρικής παροχής στους συνταξιούχους.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, «οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας περιμένουν να πάρουν την επικουρική σύνταξη (…). Ο Λογαριασμός Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας δεν τους δίνει σύνταξη. Έχουμε διάταξη, να την περάσουμε και να ψηφιστεί».
Πάγια είναι, εξάλλου, η θέση του υπουργείου Εργασίας ότι η ρύθμιση για την καταβολή συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ δεν θα επηρεάσει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων μέσω της Δικαιοσύνης για καταβολή των συντάξεων από την Εθνική, μέσω του ΛΕΠΕΤΕ.

«Οι πρωτοβουλίες μας», έχει τονίσει ο κ. Πετρόπουλος, «σε καμία περίπτωση δεν κατατείνουν στην κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ, ούτε επηρεάζουν την εξέλιξη της δικαστικής διαφοράς. Αντιθέτως, εξασφαλίζουν την αδιαμφισβήτητη και εγγυημένη χορήγηση από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αυξημένης επικουρικής σύνταξης συγκριτικά με τη μέση σύνταξη που το Ταμείο αυτό χορηγεί, χωρίς εν τω μεταξύ να καταργούνται οι εκκρεμούσες δίκες. Υπό αυτούς τους όρους, η χορήγηση επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ ενισχύει την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων και, σε καμία περίπτωση, δεν αποδυναμώνει τις δικαστικές αξιώσεις».

Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ευθυγραμμισμένη σε μεγάλο βαθμό με την επιδίωξη της Εθνικής Τράπεζας, που έχει αποτυπωθεί και στο επιχειρησιακό της σχέδιο για τα επόμενα χρόνια, να περιορίσει στο επίπεδο των 35 εκατ. ευρώ τις καταβολές που θα κάνει για τις επικουρικές συντάξεις τα επόμενα χρόνια, ποσό πολύ μικρότερο από τα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα κατέβαλε η τράπεζα για την πλήρη κάλυψη των παροχών του ΛΕΠΕΤΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ποσό της ετήσιας καταβολής ενδέχεται να είναι ελαφρώς αυξημένο, στα 40 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο, «οι συνταξιούχοι της Εθνικής πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν σύνταξη τέσσερις φορές υψηλότερη από το μέσο Έλληνα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της καλείται να αποδεχθεί την ένταξη των δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στο δημόσιο φορέα επικούρησης, καθώς σύντομα η Εθνική δεν θα καταβάλει εισφορές για όσους εισήλθαν στην επικούρηση πριν το 2005».

Οι αντιδράσεις

Σήμερα η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να «μετρήσει» τις αντιδράσεις των συνταξιούχων στη νομοθετική ρύθμιση, που έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αμέσως προηγούμενη πρωτοβουλία για εισαγωγή ρύθμισης στη Βουλή ματαιώθηκε από τις ισχυρές αντιδράσεις των συνταξιούχων.

Στην παρούσα φάση, όμως, οι συνταξιούχοι δεν δίνουν την εικόνα συμπαγούς μετώπου, όχι μόνο επειδή φέρονται να έχουν συγκεντρωθεί από το υπ. Εργασίας αρκετές υπογραφές υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και επειδή ήδη εκδηλώνονται αρκετές αντιδράσεις στην πρωτοβουλία της διοίκησης του Συλλόγου να καλέσει τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση σήμερα, στις 10 το πρωί, μπροστά στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΣΕΤΕ, με τίτλο «Δεν θα περάσει», αναφέρεται: «Η δήλωση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αν. Πετρόπουλου για νομοθέτηση της ένταξης μας στο θνησιγενές ΕΤΕΑΕΠ, αποτελεί για όλους εμάς  τους συνταξιούχους της ΕΤΕ και των οικογενειών μας, ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!

Η απερχόμενη κυβέρνηση, πιστή στα κελεύσματα της Τράπεζας, προκειμένου να την απαλλάξει ΕΝΤΕΛΩΣ από την  υποχρέωσή που έχει έναντι του  ΛΕΠΕΤΕ, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές μεθοδεύει τον θάνατο του ΛΕΠΕΤΕ και ναρκοθετεί την βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ. Στην επίθεση  αυτή Κυβέρνησης και Τράπεζας, απαντάμε αγωνιστικά»!

Μερίδα συνταξιούχων προερχόμενοι κυρίως από τη Συνδικαλιστική Κίνηση Συνταξιούχων ΕΤΕ (ΑΛΛΕΣΤΑ) αμφισβητούν την πρωτοβουλία της διοίκησης για κινητοποιήσεις και με οργισμένες αναρτήσεις στα social media ζητούν να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομοθετική της πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπισθεί το άμεσο και πιεστικό οικονομικό πρόβλημα των συνταξιούχων. Καλούν, μάλιστα, ευθέως τους συναδέλφους τους να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα