Οικονομία

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα για επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων


Σδούκου: Η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ευκαιρία για την ανάκαμψη

Αλλαγές στο πρόγραμμα "Κινούμαι Ηλεκτρικά" που παρέχει επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με στόχο να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εφαρμογή του ανήγγειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σήμερα στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Οι αλλαγές αυτές είναι:

  • Η αύξηση του ποσού που επιδοτεί την απόσυρση για τα ταξί.
  • Η άρση της υποχρέωσης αγοράς του οχήματος στη λήξη της χρονομίσθωσης.
  • Η αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων οχημάτων ανά εταιρεία, από 3 που είναι σήμερα σε 10.
  • Η διευκόλυνση της δανειοδότησης των εταιριών για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με παροχή της δυνατότητας εκχώρησης της επιδότησης στην τράπεζα.
  • Η δυνατότητα ενίσχυσης ορισμένων κλάδων επιχειρήσεων όπως είναι οι εταιρίες ενοικίασης οχημάτων και τα ξενοδοχεία, για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
  • Η δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρήσεων και για αγορά φορτιστών, που παρέχεται σήμερα μόνο σε ιδιώτες.
  • Η ένταξη Δημοτικών επιχειρήσεων και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη δράση, για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

Η κα Σδούκου τόνισε ότι με την εφαρμογή του προγράμματος σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το 2020. Συγκεκριμένα το 2020 έγιναν 2150 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (έναντι στόχου 1265) μέγεθος που αντιστοιχεί στο 2,6 % του συνόλου ενώ είναι ενδεικτικό ότι το Δεκέμβριο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάλυψαν το 10 % των πωλήσεων. Στο πρόγραμμα υπεβλήθησαν 10.000 αιτήσεις και απορροφήθηκαν 9 εκατ. Ευρώ ποσό που "μεταφράζεται" σε κύκλο εργασιών ύψους 42 εκατ. Ευρώ στην αγορά.

Σημείωσε, τέλος, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2021 θα χωροθετηθούν 10.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιδιωχθεί η εφαρμογή προγράμματος επιδότησης για αγορά και εγκατάσταση φορτιστών καθώς και η στήριξη της πράσινης βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ευκαιρία για την ανάκαμψη

Την ευκαιρία για τολμηρά βήματα προς μια οικονομική ανάκαμψη με «πράσινο» πρόσημο ανέδειξε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην 11η Συνέλευση 

Η ενεργειακή μετάβαση στην περίοδο της πανδημίας και η ευθυγράμμιση των προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς με τις προβλέψεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Μιλώντας στη συνεδρίαση η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι «Η ανάγκη της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα αποτελεί μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας και να χτίσουμε μια κοινωνία εστιασμένη στην ευημερία των ανθρώπων, η οποία σέβεται τα περιβαλλοντικά όρια του πλανήτη μας».

Η κυρία Σδούκου επισήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής Κυβέρνησης και παρέθεσε τους πέντε στόχους-«κλειδιά» που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μέχρι το 2030, ως εξής:

  • Πλήρης αποδέσμευση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη ως το 2028. «Αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήσαμε και ένα masterplan για την κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιη μετάβαση των περιοχών εκείνων της χώρας που η οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον λιγνίτη» ανέφερε η κυρία Σδούκου.
  • Μερίδιο μεγαλύτερο του 35% για τις ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.
  • Ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα ως το 2030 να είναι ηλεκτρικό.
  • Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης τουλάχιστον κατά 38% μέσω της παροχής κινήτρων για παρεμβάσεις αναβάθμισης σε κατοικίες, επαγγελματικά και βιομηχανικά κτίρια, καθώς και για μια πιο δυναμική και πιο ενημερωμένη χρήση της ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές.
  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως αποκορύφωμα όλων των παραπάνω στόχων.
  • Η μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μοντέλο, στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 44 δισ. ευρώ ως 2030.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις