Οικονομία

“Μαύρες” προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα: Υφεση 9,7%, απώλεια 160.000 θέσεων εργασίας


Κάμψη - σοκ του ΑΕΠ με πιθανότητα περαιτέρω μείωσης, εάν επεκταθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια

"Μαύρες" προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι θα σημειώσει φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ  - υτερδιπλάσια από την προβλεπόμενη στο βασικό σενάριο της κυβέρνησης, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 20% και θα χαθούν 160.000 θέσεις εργασίας. Για την επόμενη χρονιά (20121) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάκαμψη  θα είναι μεν ισχυρή, αλλά όχι αρκετή για να επαναφέρει την οικονομία στο σημείο όπου βρισκόταν στο τέλος του 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην εαρινή έκθεση της Επιτροπής, το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 9,7%, αντί του 4,7% που προβλέπει το βασικό σενάριο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το τελευταίο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες. Η κρίση του κορονοϊού θα φέρει 9% πτώση της κατανάλωσης, κάμψη των επενδύσεων κατά 30% και μείωση κατά 21,4% των εισπράξεων από τις εξαγωγές και τον  τουρισμό.

Το 2021 η οικονομία προβλέπεται να αντιδράσει, ανακάμπτοντας με ρυθμό 7,9%, δηλαδή δεν θα καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος του 2020.

Το πλήγμα στην αγορά εργασίας θα είναι βαρύτατο, καθώς η ανεργία εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 20% (19,9%), με απώλεια 160.000 θέσεων εργασίας φέτος. Το 2021 η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 16,8%, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο του 2019 (17,3%).

Η επιδείνωση στα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εξίσου δραματική, ενώ η κυβέρνηση έχει κάποια περιθώρια ανοχής, δεδομένου ότι για τη διετία 2020 - 2021 έχει ανασταλεί η δημοσιονομική επιτήρηση σύμφωνα με το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα 1,5% του 2019 θα γίνει έλλειμμα 6,4% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2021 το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων θα επικεντρωθούν στο β' τρίμηνο του 2020. Ομως ο τουριστικός κλάδος θα υποστεί σοβαρές επιδράσεις και στο γ' τρίμηνο, λόγω των περιορισμών στα ταξίδια και της υποτονικής ζήτησης για τον τουρισμό. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εσόδων συγκεντρώνονται στους θερινούς μήνες θα οδηγήσει σε μεγάλη επίπτωση στις εξαγωγές υπηρεσιών για όλη τη χρονιά.

Μεγάλη συρρίκνωση θα σημειώσει η ιδιωτική κατανάλωση, αν και τα μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση θα προσφέρουν κάποια στήριξη και θα ανοίξουν το δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη το 2021, εκτιμά η Κομισιόν. Η αυξημένη αβεβαιότητα θα προκαλέσει μεγάλη μείωση των επενδύσεων, όμως η στήριξη ρευστότητας από την κυβέρνηση και την Ευρώπη θα βοηθήσουν να έλθει ταχύτερη ανάκαμψη από το 2021. Οι εξαγωγές προϊόντων θα υποστούν μεγάλη μείωση λόγω της επίδρασης της κρίσης στις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας.

Ο πληθωρισμός φέτος θα είναι αρνητικός (-0,6%) καθώς θα εκδηλωθεί ισχυρή πίεση στις τιμές από την κάμψη των μισθών (-3,6%), τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και την πίεση των τιμών στα βιομηχανικά αγαθά.

Η Κομισιόν προειδοποιεί για τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης ύφεσης από το προβλεπόμενο -9,7%, λόγω της μεγάλης έκθεσης της Ελλάδας στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς ο τουρισμός συγκεντρώνεται στους θερινούς μήνες και ενδεχόμενη παράταση των περιορισμών πέραν των υπολογισμών που έχουν γίνει για το βασικό σενάριο θα μπορούσε να έχει ισχυρή πτωτική επίπτωση στο ΑΕΠ. Εξάλλου, η επίπτωση της κρίσης στον τομέα των υπηρεσιών και στις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευάλωτες, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη απ’ όσο αναμενόταν και να εμποδίσει την ανάκαμψη.

Δημοσιονομική επιδείνωση

Το 2019 η Ελλάδα πέτυχε το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, καθώς ανήλθε στο 3,5% του ΑΕΠ, όμως το 2020 το ισοζύγιο θα επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της λειτουργίας των αυτόματων σταθεροποιητών και του κόστους των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται στο 6,9% του ΑΕΠ, ενώ ορισμένα από τα μέτρα θα υποστηριχθούν από την ΕΕ. Επιπλέον, η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα 1,9% του ΑΕΠ για την ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, ενώ η πληρωμή ορισμένων φορολογικών υποχρεώσεων αναβλήθηκε για το φθινόπωρο. Το δημόσιο χρέος θα κάνει «άλμα» στο 196,4% του ΑΕΠ φέτος, για να μειωθεί στο 182,6% το 2021.

commission

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις