Άμυνα & Διπλωματία

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από Αμερικανούς γερουσιαστές


Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 55ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.

Αντικείμενο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων αποτέλεσαν η ελληνοαμερικανική συνεργασία, θέματα γενικότερου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, τα ενεργειακά, η περιφερειακής ασφάλεια στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο -με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα.

Επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν  και πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο για

- Την ασφαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων  στη κυπριακή ΑΟΖ.

- Αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, με άσκηση πιέσεων προς την Αγκυρα
- Την κατασκευή του αγωγού Eastmed.
- Την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας.

 Οι Αμερικανοί γερουσιαστές αναγνώρισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Εξήραν επίσης τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του  σκοπιανού ζητήματος.

Διαβάστε επίσης