Οικονομία

Την άνοιξη η συζήτηση με Θεσμούς για μείωση εισφοράς αλληλεγγύης


Ποια είναι τα τρία ώριμα θέματα που έθεσε στους εκπροσώπους των δανειστών το οικονομικό επιτελείο.

Παρότι στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα κυριαρχεί το θέμα της αναμενόμενης μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20% - 30%, στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών η ελληνική πλευρά απέφυγε να το θέσει. Επίσης, εκτός συζητήσεων έμεινε, στην παρούσα φάση, και το θέμα της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Οικονομικών.

Τρία ήταν τα θέματα για τα οποία άνοιξε η συζήτηση, με την κυβέρνηση να καταθέτει έγγραφες, αναλυτικές προτάσεις, σε αυτόν τον, πέμπτο κατά σειρά, μεταμνημονιακό έλεγχο και έχουν κοινό παρονομαστή την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να υποστηρίξει νέες ελαφρύνσεις:

  1. Για τις επιστροφές κερδών του Ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών από αγορές ελληνικών ομολόγων (SMP, ANFA), η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο αξιοποίησης στη χρηματοδότηση επενδύσεων και όχι στην ελάφρυνση του χρέους. Υπενθυμίζεται θα πρέπει, βάσει της απόφασης του Eurogroup, να κατατεθούν προτάσεις για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων, τις οποίες θα εγκρίνει το Eurogroup.
  2. Η πρόταση της κυβέρνησης για μηχανισμό εξομάλυνσης (smoothing mechanism) προβλέπει ότι θα δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρονται σε μελλοντικά έτη τυχόν υπερπλεονάσματα (πλεονάσματα πάνω από το στόχο του 3,5%). Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν οι διανομές κοινωνικού μερίσματος και θα ανοίξει χώρος στον προϋπολογισμό για μελλοντικές φοροελαφρύνσεις.
  3. Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του δημοσιονομικού αποτελέσματος, η κυβέρνηση προτείνει να εξαιρεθεί το κονδύλι που αφορά δαπάνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν, εξηγώντας τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ότι θα ήταν ανεύθυνο να τεθεί το θέμα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στην παρούσα φάση, πριν ακόμη εμφανισθούν τα πρώτα δείγματα καλής φετινής δημοσιονομικής διαχείρισης. Έτσι, η συζήτηση θα ανοίξει όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το α' τρίμηνο και θα έχει γίνει σαφές ότι ξεπερνιούνται οι στόχοι. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι πρόωρο να συζητούνται συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης της εισφοράς (20% - 30%).

Σχετικά με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τους Θεσμούς, ενώ και η ελληνική πλευρά ετοιμάζει τη δική της σχετική ανάλυση, ώστε να καταδείξει ότι η βελτίωση βασικών παραμέτρων, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, αφήνει περιθώρια για μείωση του στόχου, χωρίς να διογκώνεται το χρέος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις