Οικονομία

Την ετυμηγορία του Fitch περιμένουν αγορά, κυβέρνηση και τράπεζες


Στον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι στραμμένο σήμερα το βλέμμα αξιωματούχων και αναλυτών, εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης για περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από σταθερή σε θετική.

Η ανακοίνωση αναμένεται στις 23:20 το βράδυ ενώ η εξέλιξη αυτή, βέβαια, θα συνεχίσει να κρατά την ελληνική οικονομία σε απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα, αφού η πρόβλεψη είναι ότι η Fitch αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας όμως την αξιολόγηση στο επίπεδο ΒΒ-. Με την κίνηση αυτή ο οίκος αξιολόγησης θέλει να δείξει ότι η χώρα πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, προκειμένου να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι το κύριο μέλημά του είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Τον περασμένο Νοέμβριο σε σημείωμά του για την Ελλάδα ο ο Fitch εξηγούσε πως υπάρχουν τέσσερις παράγοντες, που καθορίζουν την πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα. 

  • Πολιτική: Το περιβάλλον είναι πια πολύ πιο σταθερό από το 2015 και υποστηρικτικό.
  • Ανάπτυξη: Έχει βάσεις, αλλά εξακολουθεί να λείπει ένα βασικό συστατικό, αυτό των επενδύσεων.
  • Δημοσιονομικά: Έχουν βελτιωθεί αισθητά, αλλά η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, που θα εγκαταλείπει την υψηλή φορολογία, αλλά θα διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι δύσκολη υπόθεση για την νέα κυβέρνηση.
  • Τράπεζες: Η ποιότητα ενεργητικού είναι πολύ αδύναμη, αλλά το σχέδιο «Ηρακλής» για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και ο οίκος σχεδιάζει να το αποτιμήσει με προσοχή. 

Θα ακολουθήσει το συνέδριο στις 28 Ιανουαρίου που πραγματοποιεί η Fitch στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια στις 4 Φεβρουαρίου 2020 το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει 15ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια με επιτόκιο 1,90% με 1,95% οπότε κι αναμένεται οι προσφορές να ξεπεράσουν τις 5 φορές ή 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, αναμένονται δύο ακόμη αποφάσεις για το αξιόχρεο της χώρας από τους διεθνείς οίκους και συγκεκριμένα:

•    24 Απριλίου: Απόφαση των Standard & Poor’s και DBRS
•    8 Μαΐου: Moody's Ratings