Υγεία

Το Εθνικό σχέδιο δράσης για τον HIV ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας


"Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως δουλειά. Και κυρίως, χρειάζεται να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από το βήμα του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια ημερίδας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Η Εθνική Στρατηγική του HIV».

Παράλληλα, ανέφερε: "Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να υπογραμμίσω τρεις ουσιαστικές ενέργειες που θα υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν τη λοίμωξη HIV:

  • Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια. Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.
  • Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό:
  1. διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους
  2. απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων
  3. διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής

Το θέμα μας είναι να καλύψουμε την αδιάλειπτη διενέργεια εξετάσεων των ατόμων που πάσχουν από λοίμωξη HIV.

Και στο σημείο αυτό, να πω ότι μελετούμε, σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης του HIV, όπως βασικά είναι το PrEP, καθώς στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των εργαλείων πρόληψης που παρέχει η επιστήμη.

  • Σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και του γενικού πληθυσμού. Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες, σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα", κατέληξε.