Πολιτική

Το κλειδί των εξελίξεων στον Καμμένο


Θα αποσύρει ή όχι την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση; Πώς θα εξελιχθεί το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ευρισκόμενος σε δυσχερή θέση, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τις διαλυτικές τάσεις που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛ, ο Πάνος Καμμένος κρατά ταυτόχρονα στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν αποχωρώντας από την κυβέρνηση, θα αποσύρει ή όχι την εμπιστοσύνη του κόμματός του.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το «πλάνο» διαχείρισης της επόμενης ημέρας του διαζυγίου με τους ΑΝΕΛ. Είπε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εάν οι ΑΝ.ΕΛ άρουν τη εμπιστοσύνη τους - όχι εάν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και συνεχίσουν να τη στηρίζουν.

Γι αυτό λοιπόν η στάση του κ. Καμμένου θα είναι η καθοριστική παράμετρος των εεξελίξεων. Θα επιλέξει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ το συναινετικό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ , ή θα προκαλέσει ολική ρήξη με τον μέχρι τώρα κυβερνητικό εταίρο; 

Η πρώτη επιλογή είναι το "λογικό" - και επικρατέστερο - σενάριο, αποτελώντας την κατάληξη μιάς πολυετούς επικοδομητικής συνεργασίας, που εισέφερε στην πολιτική σταθερότητα και απέφερε καρπούς στην προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια.

Η ρήξη όμως - ακόμη κι αν είναι... "ολίγον σικέ" και συμφωνημένη με τον Αλ. Τσίπρα - θα ωφελούσε εκλογικά τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ, που προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν το κεντροδεξιό ακροατήριο, προβάλλοντας τη διαφοροποίηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα -πρωτίστως στο μακεδονικό/σκοπιανό.

Τα σενάρια

Στην πρώτη περίπτωση ο Πάνος Καμμένος, μένοντας πιστός στην κομματική γραμμή, θα αποχωρήσει μεν από την κυβέρνηση (ο ίδιος και ενδεχομένως κάποια στελέχη), ωστόσο δε θα αποφύγει να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Οτι δεν θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει αναβάπτιση του κυβερνητικού σχήματος στην εμπιστοσύνη της Βουλής

Έτσι, αν τελικώς δρομολογηθεί το παραπάνω σενάριo, που αποτελεί συνάμα και βασική εναλλακτική για τον Πάνο Καμμένο, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.  Θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, εντός του Ιανουαρίου και θα αποφύγει την «περιπέτεια» της κυβέρνησης μειοψηφίας, έστω και για το μικρό διάστημα που θα χρειαζόταν να πορευτεί με αυτό το σχήμα.

Οσον αφορά τον υπουργό Άμυνας, έχοντας ως πρόσχημα και ισχυρό «άλλοθι» την διαφωνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει διαχωρίσει οριστικά και αμετάκλητα τη θέση του με τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους, προσδοκώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιήσει το εκλογικό του κοινό. 

 Την ίδια στιγμή επιλέγοντας τον δρόμο τη μη ολικής ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, αποτινάσσοντας από πάνω του την κατηγορία ότι «υπηρετεί τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας

Σε κάθε περίπτωση, η άρση ή μη της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση  θα είναι το στοιχείο που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις Τσίπρα, τις εξελίξεις στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ - και ευρύτερα στα "μικρά κόμματα - αλλά σε τελική ανάλυση και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα