Διεθνή

Και το Κουβέιτ θα επενδύσει σε μετοχές της Aramco


Μέσω του κρατικού επενδυτικού fund το  Κουβέιτ θα τοποθετήσει 1 δισ. δολλάρια σε μετοχές της Saudi Aramco, συμμετέχοντας στη δημόσια εγγραφή που πραγματοποιεί ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, παρότι οι διαχειριστές του κρατικού επενδυτικό fund διαφωνούν με αυτή την τοποθέτηση κεφαλαίων, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε ότι η απόκτηση ποσοστού στον ενεργειακό κολοσσό είναι στρατηγικής σημασίας.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Κουβέιτ ακολουθεί ανάλογη απόφαση του Άμπου Ντάμπι, το οποίο θα τοποθετήσει 1,5 δισ. δολάρια στην Aramco.
Η προσέλκυση ενός ακόμη σημαντικού επενδυτή από την περιοχή του Κόλπου προσφέρει σημαντική ανακούφιση στη Σαουδική Αραβία, που δυσκολεύεται να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές στην Aramco, λόγω της υψηλής τιμής διάθεσης των μετοχών.
 
Η Aramco είχε θέσει στόχο να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο, και κυρίως από την Κίνα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό.
Στόχος  της Σαουδικής Αραβίας είναι η άντληση κεφαλαίων άνω των 25 δισ. δολαρίων από την πώληση του 1,5% της Saudi Aramco, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής οι προσφορές των θεσμικών επενδυτών έχουν φτάσει τα 38 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας το ποσό της προσφοράς κατά 2,3 φορές.

Διαβάστε επίσης