Χρηστικά

Και κρατική επιδότηση για τα κόκκινα στεγαστικά


Τι προβλέπει το σχέδιο του Μαξίμου για τα NPL’s. Συμφωνία με τους τραπεζίτες για παράταση του Ν.Κατσέλη έως το τέλος Φεβρουαρίου

Στην τριμερή χρηματοδότηση (δημόσιο, τράπεζες και δανειολήπτες) στηρίζεται το κυβερνητικό σχέδιο, που αποβλέπει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και στην ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας και παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη σημερινή συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. 

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην παράταση του νόμου Κατσέλη, δηλαδή του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της α΄ κατοικίας, έως το τέλος Φεβρουαρίου. 

Βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στους τραπεζίτες, είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας (δημόσιο και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών στις πληρωμές. Οι τραπεζικές διευκολύνσεις «μεταφράζονται» ως παροχές επιμήκυνσης και «κουρέματος» των δανείων.

Το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και την α’ κατοικία, που πρότεινε η κυβέρνηση και έχει ως δομικό-λειτουργικό συστατικό την τριμερή χρηματοδότηση, θα επεξεργαστεί κοινή ομάδα εργασίας, κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών. Η εν λόγω ομάδα θα κληθεί να παρουσιάσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ένα εκσυγχρονισμένο πτωχευτικό δίκαιο και ένα νέο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

Σε πορεία σύγκλισης 

Το Μαξίμου εκτιμά θετικά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) Δημήτρης Λιάκος. Για συνάντηση «όπου διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας», κάνει λόγο η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Την αισιοδοξία για σύγκλιση κυβέρνηση-τραπεζών κυρίως στο μείζον θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου,  τόνισε ότι «είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση»

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο».
 

Διαβάστε επίσης