Οικονομία

Το νέο πλαίσιο προστασίας για την α' κατοικία που προωθεί η κυβέρνηση


Ως κυβερνητικό στόχο επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, από το βήμα του Κοινοβουλίου, το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας, θέτοντας τα όρια της αντικειμενικής αξίας στα 250.000 ευρώ, κατά την αγορά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατά την ημέρα απόκτησης, που ενδέχεται να ανεβαίνει λίγο σε περιπτώσεις δανειοληπτών με μικρή περιουσία και οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ, υπογραμμίζοντας πως «θα πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού ως «διαδικασία παράλογων μονολόγων».

Κλείνοντας, ανέφερε πως οι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθούν να θυμίσουν την προσπάθεια μας για συγκράτηση του κοινωνικού ιστού με την οδυνηρή ολοκλήρωση μνημονίων. Μόνο έτσι αποκτά η χώρα προοπτική για καλύτερο αύριο».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες πιέζουν να κατέβει το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Το σημερινό επίπεδο της προστασίας ξεκινάει από τις 180.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τις 280.000, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.