Αγορές

Το πετρέλαιο προς τα 20 δολ., «πόλεμος» Σ. Αραβίας στην Ρωσία


Επίθεση της Σ. Αραβίας στην Ρωσία με αύξηση παραγωγής και μεγάλες εκπτώσεις τιμών οδηγεί σε χάος την αγορά

Η «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά 10%, την Παρασκευή, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή μιας μεγάλης πτώσης, ακόμη και προς το επίπεδο των 20 δολ. το βαρέλι, καθώς η Σαουδική Αραβία κήρυξε «πόλεμο» κατά της Ρωσίας στη διεθνή αγορά πετρελαίου, προχωρώντας σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής, αλλά και στην παροχή τεράστιων εκπτώσεων στους πελάτες της Saudi Aramco, με στόχο να αυξήσει δυναμικά τα μερίδια αγοράς της, πρωτίστως εις βάρος των Ρώσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της πετρελαϊκής αγοράς που έλαβαν σχετική ενημέρωση από την Σαουδική Αραβία, μετά τη ρήξη που επήλθε την Παρασκευή στην Βιέννη, στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ (ΟΠΕΚ και χώρες εκτός καρτέλ, με κύρια την Ρωσία), η Aramco προχωρά σε δραστικά μέτρα για να οδηγήσει την Ρωσία σε συνθηκολόγηση:

  1. Σε πρώτη φάση, η Aramco θα αυξήσει την παραγωγή της, από 1η Απριλίου, από τα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια. Από αυτό το επίπεδο, οι Σαουδάραβες δηλώνουν έτοιμοι να αυξήσουν επιπλέον σχεδόν κατά 20% την παραγωγή τους, στα 12 εκατ. βαρέλια, εφόσον αυτό χρειασθεί.
  2. Ταυτόχρονα, η Aramco αυξάνει κατακόρυφα τις εκπτώσεις που προσφέρει σε όλους τους πελάτες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι εκπτώσεις του αραβικού αργού σε σχέση με το μπρεντ αυξάνονται για την Ευρώπη από τα 2,25 στα 10,25 δολ. το βαρέλι, ενώ συνολικά η Aramco αυξάνει την έκπτωση κατά 6 - 8 δολ. το βαρέλι, με στόχο να μετακινήσει άμεσα παραγγελίες από ρωσικές εταιρείες προς την Σαουδική Αραβία.
  3. Η νέα πολιτική του Ριάντ φέρνει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς όλα τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ από τον Περσικό, που συνολικά ελέγχουν παραγωγή 14 εκατ. βαρελιών ημερησίως, εναρμονίζονται αυτόματα με την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν την απάντηση από τη χώρα που αποτελεί «βασιλιά» της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου στην άρνηση των Ρώσων να εφαρμοσθεί η πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια από τα μέλη του και κατά 500.000 βαρέλια από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στο ΟΠΕΚ+.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, ύστερα από διαβουλεύσεις με το Κρεμλίνο, προσήλθε την Παρασκευή στη σύνοδο της Βιέννης για να ενημερώσει ότι η Μόσχα δεν δέχεται την πρόταση για νέα μείωση παραγωγής, καθώς θεωρεί ότι η κάμψη των τιμών του πετρελαίου θα φέρει πίεση στους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να μειώσουν την παραγωγή τους και, έτσι, η αγορά θα ισορροπήσει βαθμιαία, παρά τη μεγάλη πτώση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η επιδημία του COVID-19.

Όμως, η Ρωσία δεν φαίνεται να είχε σταθμίσει καλά την αντίδραση της Σ. Αραβίας, που αμέσως προχώρησε σε μέτρα, τα οποία, για τα δεδομένα της αγοράς πετρελαίου, ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου, όπως έλεγαν στο Bloomberg στελέχη funds της αγοράς εμπορευμάτων. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χαμηλών τιμών, το Ριάντ επιλέγει μια επιθετική πολιτική που οδηγεί αρχικά σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση, αλλά θα αυξήσει τα μερίδια της Σ. Αραβίας στην παγκόσμια αγορά, εις βάρος κυρίως της Ρωσίας, με στόχο να υποχρεωθεί η Μόσχα να συνθηκολογήσει με τον ΟΠΕΚ.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται οδηγούν σε χάος την αγορά πετρελαίου και σε μεγάλη μείωση των διεθνών τιμών, την ώρα που ήδη έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι λόγω της εξασθένησης της ζήτησης μετά την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Όπως αναφέρουν μια πτώση κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι φαίνεται πλέον πολύ πιθανή, ενώ αν παραταθούν οι «εχθροπραξίες» δεν αποκλείεται υποχώρηση κάτω και από τα 20 δολ. το βαρέλι.. το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις